TÉMA

Soudcovská unie ČR

Je chyba, že neznáme alespoň základní důvody rozhodnutí, komentuje Vávra podmínku za opakované znásilnění

Soudní senát musel už v jednací síni veřejně odůvodnit své rozhodnutí, a je proto určitou chybou, že až dosud základní důvody neznáme, komentoval prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra případ opakovaného znásilnění dívky, za které dostal pachatel podmíněný trest. V Interview ČT24 Vávra řekl, že soud mohl vydat třeba tiskovou zprávu, ve které by důvody znovu shrnul. Zároveň dodal, že se stále pracuje na písemném vyhotovení rozsudku, které je vždy podrobnější.
23. 1. 2024|

Padesát budoucích soudců čeká na jmenování prezidentem, unie varuje před průtahy

Ministerstvo spravedlnosti počítá s variantou, že by noví soudci dočasně skládali slib do rukou předsedy vlády, nikoliv hlavy státu. Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana momentálně brzdí jmenování asi padesáti soudců. Soudcovská unie varuje, že pokud se to nestihne do konce roku, může dojít k průtahům.
26. 10. 2021|

Není nutné přísněji trestat všechny krádeže v nouzovém stavu, rozhodl Nejvyšší soud

Krádeže za nouzového stavu se mají trestat přísněji jen tehdy, pokud věcně souvisí s pandemickou situací, případně pokud pachatelé zneužili mimořádné okolnosti. O výkladu trestního zákoníku v úterý rozhodl velký senát Nejvyššího soudu. Jeho postoj by se měl promítnout do posuzování tisíců krádeží spáchaných od loňského jara. Dosud odcházeli usvědčení zloději od soudů v podstatě automaticky s přísnějšími tresty.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 21:46|

Nevíme, proč rezignoval Kněžínek, říká Kučera ze Soudcovské unie. O zásazích do justice neví

Podle prvního viceprezidenta Soudcovské unie České republiky Františka Kučery panují nejasnosti ohledně odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), kterého má vystřídat někdejší nejvyšší státní zástupkyně, poslankyně ČSSD a exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Soudce rozhodnutí překvapilo jak kvůli načasování, tak kvůli rozdělané práci na ministerstvu. Kněžínek uvedl, že odešel kvůli spekulacím o své budoucnosti, Kučerovi přijdou takové argumenty jako slabé. Rozhovor se soudcem v Interview ČT24 vedl Daniel Takáč.
24. 4. 2019|