TÉMA

Jarmila Vedralová

Protidrogová koordinátorka Vedralová končí, do funkce se vrátí Vobořil

Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová na pozici skončí. Příští týden vláda do funkce jmenuje Jindřicha Vobořila, který v ní byl už v letech 2010 až 2018, oznámil mluvčí kabinetu Václav Smolka.
10. 2. 2022|

Mladiství méně kouří a pijí alkohol, zato více sportují, ukazuje evropská studie

Mladí Češi čím dál méně kouří, pijí alkohol či berou drogy. Důvodem je zřejmě hlavně nárůst on-line komunikace na úkor osobního kontaktu s vrstevníky a to, že rodiče mohou mladé lidi díky moderním technologiím snáze kontrolovat. Pokud mají šestnáctiletí zkušenosti s návykovými látkami, tak je získávají v pozdějším věku než dříve. Roste jejich zájem o elektronické cigarety či energetické nápoje. Vyplývá to z výsledků evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD).
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 12:38|

Kuřáků ubývá hlavně mezi mladými, ukázal průzkum. Alternativy tabáku nemusí být zdravější

Kuřáků v Česku podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) z loňského roku v posledních sedmi letech ubývá, zejména mezi mladými. Alespoň příležitostně si podle výzkumu zapálí cigaretu méně než čtvrtina starších 15 let. Lidé si více uvědomují rizika kouření. Na tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví, Úřadu vlády a SZÚ.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 15:02|

Žádné živé bytosti v reklamě na alkohol, plánuje ministerstvo. Zvažuje i licenci na prodej těchto nápojů

Reklama na alkohol by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) neměla zobrazovat živé bytosti. Jeho resort připravuje zákon o regulaci reklamy, nově by měl omezit i vysílací čas. Ministr to uvedl na odborné konferenci Alkohol a tabák 2019. Podle odborníků v Česku rizikově pije více než 1,5 milionu lidí.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 15:44|

Nepít je normální, tvrdí ministr Vojtěch. Společenský dopad alkoholu vyjde ročně na 59 miliard korun

Nepít je normální. Pod tímto heslem připravilo ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Českou televizí a Úřadem vlády speciální televizní spoty, které ukazují na rizika konzumace alkoholu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dosahují náklady na léčbu komplikací a dopady dalších následků spojených s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů ročně 59 miliard korun.
17. 10. 2019|

Protidrogová koordinátorka Vedralová neopisovala, v bakalářské práci ale špatně citovala

Bakalářská práce vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy z roku 2001 není plagiát, sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Vedralová ale nesprávně převzala dlouhé pasáže a chybně neuváděla zdroje přímo v textu, ale až na jeho konci.
16. 9. 2019|

Univerzity zahájily kontrolu prací protidrogové koordinátorky. Čelí podezření z plagiátorství

Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci zahájily kontrolu závěrečných prací vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která čelí podezření z plagiátorství. Podle informací, které se minulý týden objevily v médiích, jsou texty zhruba ze třetiny shodné s jinými zdroji. Výsledek kontroly očekávají školy v následujících týdnech.
29. 8. 2019|

Na vládní protidrogovou koordinátorku padlo podezření z plagiátorství

Vládní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová čelí podezření, že opsala část své bakalářské a diplomové práce. Podnět k prověření jejích prací z roku 2001 a 2005 podali Piráti. Třetina jich údajně obsahuje shodné pasáže s jinými zdroji. Vedralová to odmítla komentovat. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
20. 8. 2019|

Národní linka pro odvykání se rozšíří, bude pomáhat i lidem na drogách

Národní linka pro odvykání kouření, pití alkoholu a hraní začala poskytovat poradenství i lidem se závislostí na nelegálních drogách. Na bezplatném čísle 800 350 000 se zájemcům a jejich blízkým budou věnovat vyškolení poradci, a to v pracovních dnech od 10:00 do 18:00. Novou službu na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová a zástupci České koalice proti tabáku, která linku provozuje.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 12:45|
Hyde Park Civilizace

Destiláty by nemělo být možné koupit po desáté večer, doporučuje adiktolog

Češi patří k největším pijákům alkoholu na světě. Vloni na jednoho obyvatele země připadlo skoro 14 a půl litru čistého alkoholu, podle Světové zdravotnické organizace pili na celém světě víc jen Litevci a Moldavané, varuje adiktolog Michal Miovský.
15. 4. 2019|