TÉMA

Martin Winterkorn

Bývalý šéf Audi dostal za podvody s emisemi podmínku

Soud v Německu v úterý uložil někdejšímu šéfovi německé automobilky Audi Rupertu Stadlerovi za podíl v kauze emisních podvodů podmíněný trest vězení v délce 21 měsíců. Stadler se tak v emisním skandálu stal prvním odsouzeným členem vedení koncernu Volkswagen, který je mateřskou společností automobilky Audi. Vinu dlouho odmítal, letos v květnu se v rámci dohody o vině a trestu přiznal, že proti podvodům mohl zakročit dříve, ale neučinil tak.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 13:54|
Skandál Volkswagenu

Nejvyšší manažeři Volkswagenu se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s akciemi. Zaplatí devět milionů eur

Šéf automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess a předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch se dohodli na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem výměnou za platbu devíti milionů eur (247,3 milionu korun). Podle agentury DPA to oznámil mluvčí dozorčí rady Volkswagenu. Oba byli obviněni loni v září.
19. 5. 2020|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen se dohodl s německými majiteli dieselů, odškodné ho vyjde na 830 milionů eur

Automobilka Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun). V pátek o tom informovala automobilka a spotřebitelský svaz VZBV, který majitele aut v hromadné žalobě zastupoval.
28. 2. 2020|
Skandál Volkswagenu

Německá prokuratura obvinila současného i bývalého šéfa Volkswagenu

Německá prokuratura obvinila šéfa automobilky Volkswagen Herberta Diesse z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem. Obvinění se týká rovněž bývalého šéfa podniku Martina Winterkorna a nynějšího předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, oznámila v úterý prokuratura v Braunschweigu. Obvinění podle ní záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu, napsala agentura Reuters.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 14:35|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|
Skandál Volkswagenu

Automobilka Porsche má zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Dostihla ji emisní aféra

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovému skandálu zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Částku ve výši 535 milionů eur (13,8 miliardy korun) jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Automobilka oznámila, že se proti ní nebude právně bránit.
7. 5. 2019|
Skandál Volkswagenu

Manažeři Volkswagenu prý způsobili kvůli emisnímu skandálu škody za dva biliony korun

Podle německých vyšetřovatelů zapříčinili někteří manažeři koncernu Volkswagen svým podílem na emisním skandálu škody v celkové výši 78 miliard eur (dva biliony korun). Údaj obsahuje obžaloba z konce minulého týdne, která směřuje i proti bývalému šéfovi německého koncernu Martinu Winterkornovi a o které informovaly deník Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR.
17. 4. 2019|
Skandál Volkswagenu

Bývalý šéf Volkswagenu Winterkorn čelí obžalobě z podvodu

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Automobilka u svých aut léta manipulovala s měřením emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn ale dosud jakoukoli zodpovědnost za podvody odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 15:17|