TÉMA

Benjamin Gantz

Mezi rukojmími v Pásmu Gazy byl i čtyřletý Ariel a desetiměsíční Kfir. Podle Hamásu zemřeli při ostřelování

Dočasné příměří mezi Izraelem a Hamásem se prodloužilo na osm dní, prozatím do pátečních ranních hodin. Z Gazy se ve čtvrtek na svobodu dostali dva lidé a na dalších šest až osm se čeká. A také na tři těla. Izraelská média se obávají, že jde o nejmladšího z násilně odvlečených, desetiměsíčního Kfira Bibase, jeho čtyřletého bratra Ariela a jejich matku Širi. Hamás tvrdí, že zahynuli při izraelském bombardování. Zdrcená rodina ale z jejich případné smrti činí zodpovědnými teroristy.
30. 11. 2023|

Izraelské volby vyhrál Netanjahuův Likud, ukazují průběžné výsledky. Se spojenci by mohl mít většinu

V parlamentních volbách v Izraeli vede po sečtení téměř šestaosmdesáti procent odevzdaných hlasů pravicová strana Likud expremiéra Benjamina Netanjahua. Konečné výsledky mají být podle izraelské televize známy ve čtvrtek večer. Likud má zatím 32 ze 120 mandátů a se spojenci by mohl dát nyní dohromady pohodlnou parlamentní většinu až 65 hlasů, uvádí deník Ha'arec.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 15:51|

Íránské drony v ruských službách dostávají pod tlak izraelskou vládu. Ta vojenskou pomoc Ukrajině odmítá

Členské státy Evropské unie ve čtvrtek potvrdily zmrazení majetku třem lidem a jedné firmě odpovědným za dodávky íránských dronů Rusku, které je využívá ve válce proti Ukrajině. Nasazení íránských zbraní budí pozornost i v Izraeli, kde kvůli němu sílí tlak na poskytnutí vojenské pomoci napadené zemi. Vláda to ale odmítá a chce pomáhat jinak. Vztahy Izraele a Ruska zatěžuje i kauza Židovské agentury, jejíž ruskou pobočku chce Moskva zavřít.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:08|

Izrael ostřeloval jih Libanonu, odkud na něj byly vypáleny rakety

Izraelské dělostřelectvo v úterý ráno ostřelovalo jih Libanonu, odkud byly předtím na Izrael vypáleny dvě rakety. Jednu zničila protivzdušná obrana, druhá spadla na neobydlený prostor v Izraeli a nezpůsobila škodu. Armáda pro obyvatele severního Izraele nevydala žádné bezpečnostní pokyny.
20. 7. 2021|

Do třetice všeho dobrého. Izraelci znovu vybírají poslance, šanci má i obviněný Netanjahu

Už potřetí za necelý rok vybírají Izraelci složení nového parlamentu. Předchozí jednání o koalici loni na jaře a na podzim zkrachovala. Nynější průzkumy hovoří o vyrovnaném klání, a to i poté, co byl premiér Benjamin Netanjahu obviněn z podvodu, korupce a zneužití důvěry. Analytici nevylučují, že lidé budou muset vyrazit k volebním urnám i napočtvrté.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:46|

„Budu premiérem všech občanů Izraele.“ Netanjahu a jeho spojenci zřejmě upevní většinu v parlamentu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zřejmě míří po úterních předčasných volbách k rekordnímu pátému mandátu. Po sečtení 98 procent hlasů bude mít jeho pravicový Likud ve 120členném parlamentu 35 křesel, tedy stejně jako středová koalice Modrá a bílá bývalého generála Bennyho Gantze, který již uznal porážku. Pro Netanjahua bude snazší sestavit koalici, protože jeho blok pravicových stran se bude moci opřít o většinu 65 křesel. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je znovuzvolení Netanjahua dobrým znamením pro mír.
9. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 20:08|
Interview ČT24

I kdyby Netanjahu skončil, éra velkých mírových konferencí se nevrátí, míní reportér Szántó

Izrael ve volbách vybírá nové složení parlamentu. Bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó v Interview ČT24 poznamenal, že Izraelci chtějí politicky zkušené lídry a vojenské hrdiny. Bývalý šéf armády Benjamin Gantz, který má šanci zvítězit, sice má politické zkušenosti, ale nevyrovná se úřadujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který je podle Szántó v zemi vnímán jako nejtěžší politická váha. A i kdyby Netanjahu skončil, nelze očekávat návrat období podobného 90. letům s velkými mezinárodními mírovými konferencemi.
9. 4. 2019|

Izrael čekají volby. O osobnosti Netanjahua i legalizaci marihuany

Izraelci budou v úterý hlasovat v předčasných parlamentních volbách. Hlavními rivaly jsou pravicový blok vedený současným premiérem Benjaminem Netanjahuem a opozice v čele s Benjaminem Gantzem. Odhady výsledků komplikuje velký počet kandidujících menších stran. Očekává se ale, že vítěz voleb bude muset jít do koalice, jako ostatně pokaždé v dosavadní historii Izraele.
8. 4. 2019|