TÉMA

Heřmanův Městec

Z Chrudimi do Heřmanova Městce léta nejezdí vlaky, přeměnu trati na cyklostezku ale blokuje správa státních rezerv

Další léta opuštěnou trať chtějí obce přeměnit na cyklostezku. Nebylo by to nic výjimečného, navíc s takovými proměnami nově počítá i zákon o drahách, jenomže mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem se to zatím nedaří. Problémem je blízkost skladů Státních hmotných rezerv, kde jsou uloženy desetitisíce kubických metrů nafty a leteckého petroleje. I když existuje i jiné napojení, správa rezerv trvá na zachování rezervní trasy a souhlas k definitivní likvidaci kolejí odmítá dát.
2. 3. 2024|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|

Autobusy budou v Heřmanově Městci dál stavět na náměstí, nový terminál za 120 milionů je příliš daleko

Až se v Heřmanově Městci otevře nový autobusový terminál, budou autobusy dál zastavovat na náměstí. Původně přitom radnice chtěla terminál postavit proto, aby náměstí ulevila. Pro obyvatele to ale bude podstatně pohodlnější, protože terminál za 120 milionů korun, který je před dokončením, vzniká docela daleko od centra. Kraj s tím, že zastávka na náměstí zůstane, souhlasí.
19. 5. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Lokte, která posouvala začátek nočního klidu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky města Loket na Sokolovsku o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců. Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu. Ministerstvo se proto domnívalo, že radnice v Lokti vykročila z mezí samostatné působnosti města, což nyní potvrdil i ÚS.
21. 3. 2023|

Heřmanův Městec couvá od stavby poldru. Jde to snáz a levněji, je přesvědčeno nové vedení města

Nové vedení Heřmanova Městce couvá od plánu vytvořit u města suchý poldr. Radnice ho začala připravovat po bleskové povodni, která v létě roku 2020 město vážně poškodila. Nynější radní však tvrdí, že by bylo levnější a zároveň šetrnější k přírodě chránit se před velkou vodou jinak.
12. 1. 2023|

Ústavní soud zrušil část protialkoholové vyhlášky v Heřmanově Městci

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce na Chrudimsku o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Sporná část stanovila výjimku ze zákazu pro akce pořádané městem. Podle ministerstva vnitra, které návrh k ÚS podalo, radnice bez racionálního důvodu zvolila nerovný přístup k sobě samotné a k ostatním pořadatelům.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 12:11|

Nafta už ze skladu u Heřmanova Městce neuniká, areál utrpěl škody za desítky milionů

Šíření ropných látek z areálu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) u Kostelce u Heřmanova Městce na Chrudimsku se podařilo zastavit. Škody však dosáhnou desítek milionů korun, oznámil předseda SSHR Pavel Švagr.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 23:47|

Herpes virus se objevil i na Chrudimsku a u Krnova. Rybáři musí vybít desítky tun ryb

Herpes virus se objevil na dalších místech v Česku; bojují s ním na Pardubicku a nově také na Chrudimsku a Bruntálsku. V úterý proto nařídila veterinární správa usmrcení ryb v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci u Chrudimi.  Ryby bude muset zlikvidovat i Povodí Odry, protože nákaza se objevila v Petrově rybníce v Krnově. Podle informací ČT se virus objevil i v rybníku Medenice u Čáslavi.
13. 8. 2019|

Nový předseda lidovců je otec tří dětí a gymnaziální učitel. Chce podporovat pracující rodiče

Nový předseda lidovců pochází z Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde od roku 2006 zasedá v městském zastupitelstvu. S manželkou Markétou vychovávají tři děti: Vendelína, Michaelu a Amálku. Výborný označuje za svůj velký dar právě rodinu, kterou spolu s křesťanstvím považuje za životní kompas a pevný základ.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 20:43|