TÉMA

Jakub Patočka

Nejvyšší správní soud zrušil pokutu pro spolek Svoboda projevu za propagaci knihy o Babišovi

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil pokutu 27 tisíc korun, kterou dostal spolek Svoboda projevu za to, že před volbami v roce 2017 v sérii veřejných debat propagoval film Selský rozum a knihu Žlutý baron o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podle předchozího rozsudku se tak zapojil do kampaně bez registrace, ale Babiš tehdy ještě nebyl formálně kandidátem, a spolek se tedy podle nynějšího rozhodnutí soudu nemohl přestupku dopustit.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:28|

Třetí osoby se nadále musejí registrovat pro vedení kampaní. Politická soutěž bez pravidel není myslitelná, rozhodl soud

Takzvané třetí osoby, třeba spolky, se podle zákona nadále musejí registrovat pro vedení volebních kampaní. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh Nejvyššího správního soudu (NSS) a ponechal spornou část zákona o volbách do parlamentu v platnosti. Normu lze podle ústavních soudců přes řadu nedostatků interpretovat v souladu s ústavním pořádkem. Soudce zpravodaj Jan Filip zdůraznil, že už nyní se v praxi registrují jen nižší desítky nejvýraznějších aktérů kampaní, nikoliv běžní podporovatelé jednotlivých stran či kandidátů. Předsedu volebního senátu NSS Tomáše Langáška úterní rozhodnutí ÚS mrzí.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 12:43|

Balík a Patočka se střetli o osobní odpovědnost při zvládání pandemie

Nový kabinet od svého nástupu mluví především o osobní odpovědnosti. Ta je spolu se svobodou rozhodování jedním z pilířů konzervativní politiky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) třeba vyzval k zodpovědnosti v souvislosti s covidem. Podle šéfredaktora levicového Deníku Referendum Jakuba Patočky to ale nestačí. Politolog a zastupitel Bludova Stanislav Balík (za ODS) upozornil, že k dodržování restrikcí nestačí je vydat – potřebují podporu i ve společnosti. Přeli se v úterních Událostech, komentářích.
5. 1. 2022|

Odpůrci se pokusili zabránit Křečkovi ve vstupu do úřadu. Pro demokratický nátěr státu to není dobré, reagoval ombudsman

Novému ochránci práv Stanislavu Křečkovi se ve čtvrtek pokusili jeho odpůrci zabránit ve vstupu do úřadu ombudsmana v Brně. Neuposlechli výzvu zástupců městské části ani policie, aby vchod do budovy neblokovali. Policisté podle posledních informací zadrželi sedm lidí a vchod uvolnili, Křeček pak od Anny Šabatové úřad převzal.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 12:40|

Křeček je ombudsmanem, složil slib do rukou místopředsedy sněmovny Okamury

Stanislav Křeček se v poledne oficiálně stal ombudsmanem – v Poslanecké sněmovně složil slib do rukou jejího místopředsedy. Do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí, by měl jedenaosmdesátiletý exposlanec zamířit ve čtvrtek. Bude se ale muset vypořádat s pokusem o protestní blokádu.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 12:22|

Soud potvrdil pokutu za propagaci knihy a filmu proti Babišovi v době volební kampaně

Krajský soud v Brně zamítl správní žalobu spolku Svoboda projevu, jenž se bránil pokutě dvacet sedm tisíc korun, kterou mu předloni za zapojení do volební kampaně bez předchozí registrace uložil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Spolek propagoval v debatách i inzerátech film Selský rozum a knihu Žlutý baron, které před volbami mířily proti lídrovi hnutí ANO, nynějšímu premiérovi Andreji Babišovi. Podle spolku šlo jen o reklamu pro zvýšení prodeje, ne o volební kampaň.
29. 3. 2019|