TÉMA

Zdeněk Miler

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Dědictví po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi si rozdělilo šest lidí, píše server Seznam Zprávy

Po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi, autorovi postavičky Krtečka, bude dědit šest lidí, kromě pěti příbuzných i správkyně dědictví Milena Fischerová. Uvedl to server Seznam Zprávy, který si od soudu vyžádal usnesení o uzavření dědického řízení. Dědicové se navíc domluvili, že po vnučce Karolíně nebudou vymáhat náhradu za to, že ke Krtečkovi neoprávněně poskytovala licence. Rodina se zatím k detailům vyjadřovat nechce.
27. 4. 2020|

Pro karanténu platí stejná pravidla jako pro život na oběžné dráze, popsal astronaut Feustel

V izolaci a karanténě je v současné době více než miliarda lidí na celé Zemi. Jak zvládnout osamělost, prozradil americký astronaut Andrew Feustel, bývalý velitel Mezinárodní vesmírné stanice, v exkluzivním rozhovoru s Danielem Stachem.
28. 3. 2020|

Spor o licenci na Krtečka končí dohodou. Malířova vnučka stáhla dovolání

Mnohaletý spor o práva na populární dětskou postavičku Krtka skončil dohodou. Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporovala verdikt nižší instance – ten v létě pravomocně určil, že její držení „krtkovských práv“ není platné, jak se toho snažila dosáhnout i správkyně výtvarníkova díla Milena Fischerová.
9. 3. 2020|

Licenční smlouvou na Krtečka se bude zabývat Nejvyšší soud. Milerova vnučka si podala dovolání

Spor o smlouvu, na jejímž základě vnučka Zdeňka Milera Karolína poskytuje práva na výrobu produktů s Krtečkem, bude řešit Nejvyšší soud. Milerová totiž podala dovolání proti březnovému rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten pravomocně rozhodl, že licenční smlouva, kterou Milerová uzavřela se svým dědečkem, je neplatná. Dovolání podala také její společnost Little Mole. ČT to potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.
10. 7. 2019|

Dcera Zdeňka Milera dál nesmí vydávat svou knihu s Krtečkem. Neuspěla u Nejvyššího soudu

Nejvyšší soud odmítl dovolání Kateřiny Milerové ve sporu o vydávání knih s Krtečkem. České televizi to potvrdila Hana Černá z Krajského soudu v Praze, který spor původně řešil. Dcera výtvarníka Zdeňka Milera chtěla u Nejvyššího soudu zvrátit pravomocný zákaz vydávat knihu „Krtek na návštěvě“, o němž loni v září rozhodl pražský vrchní soud.
13. 6. 2019|
Hyde Park Civilizace

„Mezinárodní vesmírná stanice by měla být vzorem pro politiky,“ navrhuje astronaut Feustel

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je podle amerického astronauta Andrewa Feustela fungujícím odrazem světa, který dokazuje, že spolupráce mezi národy i komerčními firmami může fungovat. Díky tomu se například nedávno podařilo vyřešit i situaci, kdy se na stanici objevila díra v plášti.
8. 4. 2019|

Kresba židovského chlapce Petra Ginze po cestě vesmírem dorazila do Terezína

Kresba židovského chlapce Petra Ginze Měsíční krajina se po putování na oběžné dráze dostala do Terezína, kde v ghettu pobýval za druhé světové války její autor, než byl zavražděn v Osvětimi. Americký astronaut Andrew Feustel měl kopii obrázku s sebou na své poslední vesmírné misi. Astronautova manželka Indira, která má po matce české kořeny, přiznala, že je to pro ně velmi emotivní zážitek.
8. 4. 2019|

Smlouva Karolíny Milerové na licence s Krtečkem je neplatná. Potvrdil to odvolací soud

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo poskytovat podlicence dalším výrobcům. Potvrdil to pražský vrchní soud. Odvolací senát tak dal za pravdu správkyni dědictví Krtečkova autora Zdeňka Milera, právničce Mileně Fischerové. Rozhodnutí je pravomocné.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 16:10|