TÉMA

Norbert Hofer

Rakousko má kompletně sečteno. Svobodným ubylo, Zelení ještě vylepšili rekord

Rakousko po nedělních předčasných parlamentních volbách už sečetlo všechny hlasy. Podle aktualizovaných výsledků tak lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze vyhrála s 37,5 procenta hlasů, druzí sociální demokraté získali 21,2 procenta. Oproti předběžným výsledkům si ještě pohoršili svobodní Norberta Hofera a Zeleným přibyla téměř dvě procenta. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Oficiálně bude výsledek oznámen až 16. října.
4. 10. 2019|

Rakouští lidovci podle předběžných výsledků posílili. Kurz bude pověřen sestavením vlády

Rakušané vybírali v předčasných volbách nové složení dolní komory parlamentu. Podle předběžných konečných výsledků, které zveřejnilo ministerstvo vnitra, posílila lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze, do parlamentu se po odmlce vrátili Zelení se zhruba 13 procenty. Naopak Svobodná strana Rakouska a sociální demokraté dosáhli horšího výsledku, než čekali. Prezident Alexander Van der Bellen oznámil, že příští týden povede rozhovory s předsedy stran a následně pověří Kurze sestavením nové vlády.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 21:35|
Doporučujeme

Stejná hesla, stejné hodnoty? Rakousko čeká, zda se Kurz opět chytne za ruku se svobodnými

„Ten, který mluví naší řečí,“ lákají rakouské voliče plakáty favorizovaného lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. A také plakáty exministra vnitra ze strany svobodných Herberta Kickla. Obě strany se v předvolebním boji vzájemně obviňovaly, kdo komu slogan ukradl, po volbách by ale mohly mít společného víc než jen plakáty. Přestože právě krach jejich koalice Rakušany k urnám přivedl, pokračování spolupráce je jedním z možných vyústění předčasného nedělního hlasování.
27. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 11:06|

Hofer se v rakouské předvolební debatě opřel do Thunbergové. Kvůli vám chodí mladí do ulic, kritizovali jej oponenti

Rakousko má za sebou poslední předvolební debatu před nedělními předčasnými volbami. Lídři nejsilnějších politických stran hovořili například o ochraně klimatu, migraci nebo reformě důchodového systému. Favoritem jsou lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze.
27. 9. 2019|

Do rakouských voleb zbývají dny. Sebastian Kurz je zářící hvězdou, může ještě posílit

Před nedělními parlamentními volbami žije Rakousko velkou televizní debatou lídrů politických stran, která proběhne ve čtvrtek večer. Za favorita předčasných voleb platí lidovci (ÖVP) a o Sebastianu Kurzovi se už dopředu mluví jako o staronovém kancléři. Aféra jeho tehdejšího koaličního partnera – protiimigračních svobodných (FPÖ) – mu neuškodila, a stejně tak ani pochybnosti o penězích na kampaň. Podle průzkumů může jeho strana získat až 35 procent hlasů.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 11:15|

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky? Rakousko očekává Kurzův triumf, svobodní mohou být i po aféře druzí

Týden před předčasnými parlamentními volbami v Rakousku průzkumy naznačují jasné vítězství lidovců (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Právě rozpad jeho vlády na jaře hlasování vyvolal. Krizi spustila videonahrávka, na níž šéf koaliční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) sliboval státní zakázky výměnou za volební pomoc. Svobodní teď i přes ztráty aspirují na druhé místo, stejně jako opoziční sociální demokrati. Otázkou zůstává, koho Kurz přizve do nové koalice.
22. 9. 2019|

Rakouské svobodné povede za dva týdny do voleb „stranický ideolog“ Hofer

Rakouská strana svobodných (FPÖ) zvolila na sjezdu předsedou Norberta Hofera. Ten ji už prozatímně vedl od května, kdy kvůli skandálu s financováním odstoupil z předsednické funkce i z postu vicekancléře Heinz-Christian Strache. V souvislosti s aférou padla celá vláda a zemi za dva týdny čekají předčasné parlamentní volby.
14. 9. 2019|

Rakouský prezident se omluvil za politiky. Na žádost Kurze odvolal ministra vnitra z FPÖ

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na žádost lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Netýká se to pouze nestranické ministryně zahraničí nominované svobodnými Karin Kneisslové. Vrcholí tak krize, která začala tím, že vysocí politici FPÖ se nechali natočit při dojednávání nezákonných obchodů s Rusy. Prezident se v úterý za tento obraz politiky občanům omluvil. Post nemá jistý ani kancléř Kurz.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 21:40|

Rakouský kancléř Kurz žádá konec šéfa vnitra Kickla, ministry za svobodné mají nahradit odborníci

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz navrhne prezidentovi odvolání ministra vnitra Herberta Kickla ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ta už dříve oznámila, že by v takovém případě stáhla z vlády všechny své ministry. Podle Kurze by jejich místa mohli až do předčasných voleb zaujmout odborníci či vysocí úředníci z příslušných resortů. Vládní krizi v Rakousku vyvolal skandál kolem dlouholetého předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 19:14|

Vedení svobodných v Rakousku se po aféře ujme Hofer. Muž, který nechtěl do EU a obdivuje Trumpa

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se stal dosavadní ministr dopravy a neúspěšný kandidát na prezidenta Norbert Hofer. Osmačtyřicetiletý letecký inženýr ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který odstoupil poté, co německá média zveřejnila kompromitující video, ve kterém chtěl vyměnit podporu před volbami za státní zakázky ve prospěch domnělé ruské investorky. Aféra vyvolala pád vlády, zemi zřejmě čekají předčasné volby.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 09:45|

Rakouský ministr dopravy Hofer slíbil Zemanovi, že se bude zabývat projektem Dunaj-Odra-Labe

Český prezident Miloš Zeman se sešel s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem. Hlavním tématem „přátelského jednání“ byl projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe, sdělil po schůzce hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Hofer Zemanovi slíbil, že přezkoumá rakouský postoj k projektu. Ten byl dosud spíše zdrženlivý. Na závěrečném brífinku Zeman zhodnotil svou třídenní návštěvu Rakouska jako velmi uspokojivou.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 16:09|
Slovenské prezidentské volby

Zeman se setkal v Lánech se slovenským prezidentským kandidátem Šefčovičem, popřál mu úspěch

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne přijal v Lánech slovenského prezidentského kandidáta Maroše Šefčoviče, který o setkání s českou hlavou státu požádal. Zeman popřál Šefčovičovi úspěch v prezidentských volbách na Slovensku. Ocenil jeho odborné schopnosti a znalosti, uvedl prezidentův mluvčí. Šefčovič se ve druhém kole slovenských prezidentských voleb utká v sobotu 30. března se Zuzanou Čaputovou, která je podle průzkumu agentury Median SK favoritkou voleb.
24. 3. 2019Aktualizováno24. 3. 2019, 19:55|