TÉMA

Interakce

Základní model vesmíru je špatně, tvrdí skupina fyziků. Na hledání slabiny pracovali deset let

Stovky vědců spolupracovaly na přesném změření hmotnosti bosonu W, elementární částice zodpovědné za slabou jadernou sílu. Fyzici teď výsledky zveřejnili – a ke svému překvapení zjistili, že boson je hmotnější, než předpovídá Standardní model částicové fyziky. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Science.
9. 4. 2022|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Mohou se přístroje v nemocnicích vzájemně ovlivňovat? Zkoumají to vědci ve Zlíně

Vědci z Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se věnují výzkumu elektromagnetické kompatibility přístrojů v nemocničním prostředí. Chtějí například zjistit, jestli bude možné používat určité přístroje u pacientů s kardiostimulátorem či zda na operačním sále bude moci být zapnutý mobilní telefon nebo notebook, sdělil mluvčí univerzity Jan Malý.
2. 7. 2019|

Nevhodná kombinace léků může zabíjet. Pacientům poradí on-line poradna

Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Důvodem je neustále rozšiřující se počet přípravků na trhu a také jejich zvyšující se spotřeba. Riziko by podle výrobců mohl snížit plánovaný lékový záznam, který má doplnit elektronický recept.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 18:41|