TÉMA

Šifrování

Rakušan používal šifrovaný telefon. Opozice uvažuje o svolání mimořádné schůze

Opoziční poslanci z ANO a SPD zvažují, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. A to kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal v minulosti šifrovací telefonní aplikaci. Podle serveru iDnes šlo o stejný program jako u skupiny obviněných v kauze Dozimetr. Ministr souvislost s Dozimetrem odmítá a říká, že žádné problematické hovory nevedl. Ministra vnitra se zastal také premiér Petr Fiala (ODS).
25. 9. 2023|

Kyberútok na ŘSD provedli profesionálové, zašifrovali data, oznámil úřad pro kyberbezpečnost

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní, informovala v pátek mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:48|

Ruští vojáci si povídají přes nezabezpečené sítě. Umělé inteligence naslouchají

Zatímco spolu ruští vojáci na Ukrajině komunikují pomocí vysílaček, jejich slova jsou pečlivě sledována. Nikoliv jenom lidmi, ale také umělými inteligencemi.
6. 4. 2022|

Belgická policie při svém největším zátahu rozluštila „nenapadnutelné“ kódování

Belgická policie při největším zátahu ve své historii zabavila 17 tun kokainu, zbraně, auta, policejní uniformy a 1,2 milionu eur (31,5 milionu korun) v hotovosti. Policii se podařilo proniknout do kódované komunikační sítě používané zločineckou organizací, přestože si podezřelí posílali zprávy přes systém Sky ECC, který se prezentuje jako nejbezpečnější komunikační platforma na světě a je všeobecně považován za nenapadnutelný.
10. 3. 2021|

Evropská policie prolomila šifrovaný komunikační systém zločinců. Zadržela stovky lidí, zabavila velké částky i zbraně

Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť využívanou organizovaným zločinem. Na základě toho zadržela stovky lidí a zabavila v přepočtu stovky milionů korun i desítky zbraní. Informovala o tom unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.
2. 7. 2020|

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel v nezašifrované podobě, zaměstnanci k nim měli přístup

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel svých uživatelů na interních serverech v nezašifrované podobě. Provozovatel sociální sítě ve čtvrtek přiznal, že přístup k nim měli jeho zaměstnanci, ale že nic neukazuje na jejich zneužití. Firma dotčené uživatele přesto podle svého čtvrtečního vyjádření preventivně vyrozumí.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:23|