TÉMA

Neratovice

Pobytovým zařízením chybí pečovatelé i zdravotní sestry

V pobytových zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb kolem tisícovky pracovníků – pečovatelů i zdravotních sester. Největší nouzi o personál mají domovy pro seniory. Kraje do nich přitom investují a staví nové budovy.
20. 9. 2023|

Policie obvinila matku z vraždy novorozeněte. Žena přinesla mrtvé dítě na služebnu

Policie v neděli obvinila pětatřicetiletou ženu z vraždy novorozence. Matka přinesla své mrtvé dítě na obvodní oddělení policie v Neratovicích 25. prosince. Vyšetřovatelé požádali o vzetí ženy do vazby, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 17:06|

Kvůli nedostatku žáků se školy v Kralupech a Neratovicích sloučí. Nepomohly ani dvě petice

Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou se sloučí se střední odbornou školou a učilištěm v Neratovicích. Důvodem je dlouhodobá nízká naplněnost. O sloučení škol od 1. září příštího roku rozhodli zastupitelé Středočeského kraje. Nástupnickou organizací má být škola v Neratovicích. Rodiče a studenti s tím nesouhlasili, vznikly i dvě protestní petice. O areál kralupské školy už projevilo zájem město, mohla by tam být základní škola.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 18:57|

Nejvíc potenciálně rakovinotvorných látek loni vypustila opět Spolana

V Česku loni vzrostlo množství vypouštěných rakovinotvorných látek nebo těch, které poškozují hormonální systém. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ekologická organizace Arnika. Největší podíl na znečištění má podle zveřejněných žebříčků opět neratovická chemická továrna Spolana.
6. 10. 2021|

Za záchranu druhých získal medaili od prezidenta. Po tragické nehodě hasič potřebuje sám pomoc

Hasič a záchranář Radek Andrle roky pomáhal druhým. Při květnové nehodě přišel o manželku a sám utrpěl těžká zranění – lékaři mu museli amputovat nohu. Pro návrat do života by potřeboval protézu s kolenním kloubem. Kolegové pro něj nyní pořádají sbírku.
27. 8. 2021|

Termíny registrů vozidel jsou plné na týdny dopředu. Situaci zhoršují omezené úřední hodiny

Úřady v okolí Prahy hlásí, že termíny registrů vozidel i řidičských průkazů jsou vyplněné někdy až na týdny dopředu. Jejich provoz komplikují hlavně omezené úřední hodiny, část pracovišť nicméně tvrdí, že situace se oproti podzimu zlepšila. V současnosti lidí oproti podzimu trochu ubylo.
1. 2. 2021|

Světlo Boží projde sklem. V Neratovicích postaví nový kostel podle Fránka a Plesla

Nový kostel vyroste na popud místního faráře v Neratovicích. Oslovil architekta Zdeňka Fránka i sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který do moderní stavby chystá křížovou cestu. Kostel má být hotový asi za tři roky.
12. 4. 2020|

„Nemohli jsme poznat své město.“ Tragické bombardování na konci války zasáhlo Kralupy

Už od jara 1944 byla česká průmyslová města terčem náletů spojeneckých letadel. Cílem se stávaly velké podniky, železniční uzly a zejména továrny na výrobu a skladování pohonných hmot. Mezi nejznámější akce patří bombardování Ústí nad Labem nebo plzeňské Škody v dubnu 1945. Tragickým příkladem je také nálet na rafinerii v Kralupech nad Vltavou, který 22. března 1945, tedy právě před 75 lety, na místě zabil 248 lidí, z toho 145 českých obyvatel. Část letadel navíc shodila svůj náklad na nedaleké Neratovice, kde bomby usmrtily 52 lidí.
22. 3. 2020Aktualizováno22. 3. 2020, 15:15|

První česká církevní banka? Biskupství se připravují na provoz bez dotací od státu

Ještě deset let bude stát částečně dotovat provoz církví. Příspěvek se postupně snižuje, ale církve zároveň dostávají peníze za nevydaný majetek v restitucích. Největší část patří katolickým diecézím. A ty příspěvky investují, aby přinášely další peníze. Koupily třeba malé pražské nemocnice, vstoupily i do kampeličky a zvažují i zřízení první církevní banky.
19. 1. 2020|

Výroba nábytku ho nenaplňovala. Tak prodává rybičky a na dva týdny dopředu má plno

Když ještě Radek Urban vyráběl nábytek, o práci neměl nouzi. Jenže kvůli vysokému pracovnímu nasazení přišly zdravotní problémy, práce ho navíc nenaplňovala. Proto se vrhnul na svou dětskou zálibu – akvaristiku. Zkraje sice přišly potíže, teď už je ale spokojený, navíc má na dva týdny dopředu vyprodáno.
24. 3. 2019|