TÉMA

Psychóza

Lidé s psychózou mohou trpět jinými nemocemi, ukázala rozsáhlá studie

Lidé, jimž je poprvé diagnostikována psychóza, by podle psychiatrů měli vždy podstoupit skenování mozku. Mohlo by to podle nich vyloučit jiné nemoci a umožnit urychleně zahájit léčbu.
1. 8. 2023|

Oxfordská univerzita bude zkoumat, jak by se marihuana mohla uplatnit v léčbě psychózy

Možnosti marihuany jako léku proti psychický problémům chce zkoumat univerzita v Oxfordu. Mezinárodní výzkum má prověřit bezpečnost i účinnost látky obsažené v marihuaně u případů psychózy.
23. 2. 2023|

Soud musí přezkoumat příčetnost muže, který vjel autem do domova seniorů a smrtelně zranil ženu

Plzeňský krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Josefa Kijanici, který úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a způsobil vážné zranění jedné z obyvatelek, která následně zemřela. Podle odvolacího soudu bude muset důkladněji zkoumat, jestli byl narkoman v době činu příčetný, nebo ne. Pokud by revizní posudek dospěl k závěru, že toxická psychóza vymazala mužovy rozpoznávací a ovládací schopnosti, bylo by ho možné potrestat za opilství, ne za smrtelné těžké ublížení na zdraví.
16. 11. 2022|

Užívání silných odrůd marihuany je spojené se vznikem psychóz, varuje časopis Lancet

Užívání marihuany s vysokým obsahem látky THC je spojené s rizikem vzniku psychóz, například schizofrenních anebo paranoidních stavů. Uvádí to rozsáhlý výzkum,  který vznikal v jedenácti evropských zemích a Brazílii. Tato práce není první, která na hrozbu psychóz upozorňuje, ale její důkazy patří k těm zatím nejsilnějším.
21. 3. 2019|