TÉMA

Tomáš Glanc

Kim dorazil do Ruska. Kde a kdy se sejde s Putinem, není jasné

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle ruských médií ho ve vsi Chasan na hranici s KLDR přivítal ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov. Kim se má sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který je nyní na Dálném východě. Spekuluje se, že spolu budou jednat o dodávkách severokorejských zbraní pro ruskou armádu. Místo a čas schůzky Kreml neupřesnil.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 22:42|

Byl talentovaný, ale udělal vážné chyby, řekl Putin o Prigožinovi. Vyšetřování pádu letadla pokračuje

Těla vyzdvižená z trosek letadla šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jsou natolik ohořelá, že je zatím nebylo možné identifikovat. Napsal to s odvoláním na své zdroje ruský telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským silovým strukturám. Podle něj tak bylo zapotřebí odeslat „biologický materiál“ do Moskvy, kde bude proveden rozbor DNA. Soustrast pozůstalým už vyjádřil šéf Kremlu Vladimir Putin. Nejmenovaní představitelé Spojených států, kteří mluvili s agenturou Reuters, mají za to, že Prigožinův letoun sestřelila raketa země-vzduch. Pentagon však toto tvrzení odmítnul.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 23:07|

V Rusku je realita zaměněna s propagandou a chybí úcta k lidské důstojnosti, míní rusista Glanc

Demokratizace Ruska teď není možná, tamní obyvatelé přistoupili na to, že žádná pravda neexistuje, i když třeba propagandě nevěří, řekl rusista z Curyšské univerzity Tomáš Glanc v Interview ČT24. V zemi chybí úcta k jedinci a životu a režim mrhá bohatstvím a lidským potenciálem, a i když ekonomický kolaps není reálný, sílí hlasy, že kremelský režim směřuje k zániku, komentuje.
5. 7. 2023|

Ahoj Lipsko! Česká literatura se chce seznámit s německými čtenáři

Po téměř čtvrtstoletí je Česko hlavním hostem významného knižního veletrhu v Lipsku. Od 21. do 24. března se v programu přehlídky představuje pětapadesát tuzemských autorů a autorek. Lipsko navíc loni na podzim zahájilo Český kulturní rok. Jak významná je prezentace Česka na veletrhu, přiblížil v rozhovoru programový koordinátor projektu Martin Krafl.
21. 3. 2019|