TÉMA

Utrecht

V Alpách sněží mikroplasty z Paříže, Londýna či Porúří

Nanoplasty objevené na vrcholech Alp přinesly větry, které vanou z německých měst, Paříže či Londýna. To je závěr průzkumu, který uskutečnili vědci z univerzity v Utrechtu. Podle nich není výskyt velmi malých částí plastů na vrcholcích alpských hor původní. Modely podle nich poukázaly na souvislost mezi výskytem velmi malých částic plastů a větry, které vanou ze znečištěnějších částí Evropy.
3. 11. 2021|

Genetické nůžky opravily buňky s cystickou fibrózou. Zatím jen laboratorně, vědci ale chtějí klinický výzkum

Vědci opravili mutace způsobující cystickou fibrózu v lidských kmenových buňkách. Využili na to novou biotechnologii, která umí měnit, mazat a přesouvat části DNA. V tomto případě nahradili vadný kus DNA zdravým kouskem.
20. 8. 2021|

Domácí psi a kočky mohou fungovat jako rezervoár koronaviru. Často se nakazí, varuje studie

Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistila studie univerzity v nizozemském Utrechtu. Vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř dvou set domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.
4. 7. 2021|

Kaspické moře klesne o devět až 18 metrů do konce století, varuje studie

Do konce století klesne hladina Kaspického moře o devět až 18 metrů, uvádí studie univerzity v Utrechtu vycházející z dat německých a nizozemských vědců. Při nejhorší variantě 18 metrů by se plocha hladiny moře zmenšila o více než třetinu, píše server RTBF.
23. 12. 2020|

Mikroroboti z gelu a zlata řízení světlem? Žádné sci-fi, ale realita v podání českých vědců

Představte si robota o velikosti lidské buňky, který je na dálku napájen i navigován světlem. A dokáže donekonečna při zachování zdroje světla vykonávat na úrovni mikrosvěta mechanicky zcela přesné úkony bez nutnosti jakéhokoli invazivního zákroku zvenčí. Tyto mikroroboty dokáže vytvářet výzkumná skupina Ivana Řehoře z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Objev publikovala nedávno v prestižním časopise Soft Robotics. Výzkum probíhal ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR a Univerzitou v Utrechtu.
3. 6. 2020|

Střelec, který zabil loni v Utrechtu čtyři lidi, dostal doživotí

Nizozemský soud poslal na doživotí do vězení útočníka, který loni v tramvaji v Utrechtu zastřelil čtyři lidi. Podle soudu sedmatřicetiletý Gökmen Tanis spáchal několikanásobnou vraždu s teroristickým motivem. Obžalovaný se ke svému činu při procesu nevyjádřil, neodpovídal na otázky a ze soudní síně byl kvůli urážkám soudu několikrát vyveden. U vynesení rozsudku nebyl kvůli preventivním opatřením spojeným s šířením koronaviru přítomen.
20. 3. 2020|

Střelba v Utrechtu: Podezřelý přiznal vinu, tvrdí, že jednal sám

Sedmatřicetiletý muž tureckého původu stíhaný v souvislosti s pondělní střelbou v Utrechtu za několikanásobnou vraždu s teroristickým motivem se u soudu přiznal. Tvrdí, že jednal sám. Soud muži prodloužil vazbu o dva týdny. Večer se v Utrechtu uskuteční tichý pochod městem za oběti střelby.
22. 3. 2019|

Nizozemské provinční volby ovládli populisté. Chtějí silnější armádu, chráněné hranice i odchod z Unie

Ve středečních provinčních volbách v Nizozemsku zvítězila nová pravicová populistická strana Fórum pro demokracii, kterou vede svérázný šestatřicetiletý novinář Thierry Baudet. Strana je silně euroskeptická a protiimigrační. Baudet je přesvědčený, že by Nizozemsko mělo opustit Evropskou unii. Výsledky provinčních voleb mimo jiné určují složení horní komory parlamentu. Vládní koalice premiéra Marka Rutteho v ní teď ztratila většinu a bude muset hledat podporu mimo koaliční strany. Volby se konaly jen pár dní po tragédii v Utrechtu.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 17:28|

Vyšetřovatelé střelby v Utrechtu se stále více kloní k terorismu. Vazba mezi útočníkem a oběťmi chybí

Nizozemští vyšetřovatelé se stále více přiklánějí k tomu, že pondělní střelba v Utrechtu měla teroristické pozadí. Ostatní verze ale dosud nevyloučili. Podle agentury AP to oznámila prokuratura, která uvedla, že dosud nebyly zjištěny žádné vazby mezi útočníkem a oběťmi, ač o tom média spekulovala. Po útoku, během něhož zemřeli tři lidé, policie zadržela tři muže včetně předpokládaného útočníka. V zemi byly k uctění památky obětí staženy vlajky na půl žerdi.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 17:17|

Tři mrtví po střelbě v Utrechtu. Policie zatkla podezřelého, nevylučuje zločin z vášně

Nejméně tři mrtvé a pět zraněných si vyžádala střelba v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Tři lidé jsou raněni těžce. Policie už zatkla podezřelého. Následně byl v Utrechtu snížen stupeň ohrožení terorismem. Policie nevylučuje, že mohlo jít i o vztahové drama, muž má za sebou kriminální minulost. Podle očitých svědků totiž pachatel mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a na lidi, kteří se jí snažili pomoci.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 20:16|