TÉMA

Mešity

Odvolací soud zmírnil trest za komentář vyzdvihující teroristický útok. Místo vězení dostal mladík podmínku

Z šesti let nepodmíněně na tříletou podmínku snížil odvolací soud trest Benediktu Čermákovi, který v internetové diskusi schvaloval teroristický útok v novozélandském Christchurchi z roku 2019. Proti původnímu verdiktu se odvolal i státní zástupce. Podle soudu byl původní verdikt nepřiměřeně přísný i vzhledem k tomu, jaká trestní sazba hrozí za dokonaný teroristický útok.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 13:10|

Francouzští senátoři projednávají zákon proti separatismu. Snaží se zabránit šíření islamismu v mešitách

Mešity ve Francii jsou znovu středem pozornosti. Po šesti měsících například opět funguje svatostánek u Paříže, který úřady zavřely kvůli přílišné radikálnosti. Právě tu se snaží francouzští senátoři řešit v rozporuplném zákoně proti separatismu, který věnuje největší pozornost náboženským institucím. V nich totiž může často docházet k radikalizaci. Vláda se normou snaží bojovat proti šíření extrémních postojů v zemi, avšak není vyloučeno, že zákon neprojde.
9. 4. 2021|

Francie zkontroluje desítky mešit, chce podchytit radikalismus

Ve Francii odpoledne začnou kontroly v 76 mešitách a dalších muslimských modlitebnách, které jsou podezřelé z radikalismu. Během rozhovoru se stanicí RTL to oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Celkem osmnácti mešitám hrozí prakticky okamžité uzavření, dalších 58 projde podrobnou administrativní kontrolou, píše deník Libération.
3. 12. 2020|

Za komentáře k útoku v Christchurchi dostali dva muži podmíněné tresty

S podmíněnými tresty odešli ve čtvrtek od odvolacího soudu dva muži, kteří na internetu pochválili teroristický útok v Christchurchi. Šestatřicetiletý Leoš Machálek z Prahy dostal dvouapůlletou podmínku se zkušební dobou čtyři roky, jedenatřicetiletý Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku tříletou podmínku se zkušební dobou na pět let s dohledem. Odvolací senát ani v jednom případě neuznal odvolání státního zástupce, který pro oba muže požadoval pět let vězení.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 21:12|

Terorista z Christchurche plánoval vypálit mešity, zaznělo na začátku soudu

Pravicový extremista Brenton Tarrant, který se přiznal k vraždě 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, plánoval zaútočit i na třetí mešitu a svatostánky chtěl po dokonání činu vypálit. Oznámila to novozélandská prokuratura na začátek čtyřdenního jednání soudu, který má vynést rozsudek, informovala agentura AP. Tarrant čelí doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění po 17 letech. Soudce má ale možnost rozhodnout o jeho uvěznění na doživotí bez možnosti propuštění, uvedla agentura Reuters. Takovýto trest nebyl na Novém Zélandu nikdy udělen.
24. 8. 2020|

Jméno útočníka na mešity nevyslovím a slávu mu nedopřeji, prohlásila novozélandská premiérka

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová řekla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory. Zároveň zdůraznila, že jeho jméno nevysloví a slávu mu nedopřeje. Informovala o tom agentura AP. Muž, který je obviněn z vraždy 50 lidí ve dvou mešitách na Novém Zélandu, se rozhodl u soudu hájit sám.
19. 3. 2019|

Novozélandská vláda chce v reakci na páteční útoky zpřísnit podmínky držení zbraní

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Reaguje tak na páteční vražedné útoky ve dvou mešitách, při nichž zemřelo několik desítek lidí. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který je obviněný z vraždy, se chce u soudu hájit sám. Podle majitele obchodu se zbraněmi, u něhož si Tarrant objednal střelivo, vlastnil Australan zbojní průkaz.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 10:41|