TÉMA

Commerzbank

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Maďarská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu, poprvé od roku 2008 je nad deseti procenty

Měnový výbor maďarské centrální banky zvýšil základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 10,75 procenta. Je to poprvé od konce roku 2008, kdy se základní sazba dostala nad deset procent. Banka tak pokračuje v agresivním zpřísňování měnové politiky ve snaze omezit inflaci a podpořit domácí měnu.
26. 7. 2022|

Banky letos oznámily největší propouštění od roku 2015, zruší skoro 80 tisíc míst

Přední světové banky v letošním roce oznámily největší plány na propuštění za poslední čtyři roky. Více než padesát bank uvedlo, že zruší celkem 77 780 pracovních míst, což je nejvíce od roku 2015, kdy zrušily 91 448 pracovních míst. Banky se snaží snižovat náklady, aby byly lépe schopné čelit zpomalujícímu ekonomickému růstu a přizpůsobily se digitální technologii. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení bank a odborů.
28. 12. 2019|

Commerzbank hodlá prodat mBank. Poláci spekulují, zda se vrátí do polských rukou

Druhá největší německá banka Commerzbank hodlá prodat svou polskou divizi mBank, která působí rovněž v České republice. Commerzbank o tom informovala v rámci prezentace svého nového strategického programu. Prodejem většinového podílu v mBank chce Commerzbank získat finanční prostředky, které umožní rychlejší realizaci nové strategie a souvisejících investic.
27. 9. 2019|
Blog

Komentář: Deutsche Bank aneb konec evropských Goldman Sachs

V oboru investičního bankovnictví se Deutsche Bank povedl na evropské poměry bezprecedentní úspěch. Nic však netrvá věčně a série přešlapů společně s tvrdou postkrizovou regulací pohřbila ambice frankfurtské banky dominovat tomuto sektoru. Nyní finanční dům prochází jednou z nejrozsáhlejších transformací za dobu své existence a plánuje se zaměřit na nudné, avšak bezpečnější korporátní a retailové bankovnictví.
26. 7. 2019|

Rodí se třetí největší banka v Evropě. Commerzbank a Deutsche Bank jednají o fúzi

Německé bankovní domy Commerzbank a Deutsche Bank potvrdily spekulace, že zvažují fúzi. Commerzbank v krátkém sdělení uvedla, že banky se dohodly na zahájení rozhovorů, Deutsche Bank ale upozorňuje, že jednání nemusejí žádný výsledek přinést. Deutsche je největší bankou v Německu, a pokud by se spojila s Commerzbank, vznikla by zřejmě třetí největší banka v Evropě za britskou HSBC a francouzskou BNP Paribas, uvedla agentura Reuters.
17. 3. 2019|