TÉMA

Broumovsko

Královéhradecký kraj vydal výjimku na lov problematických vlků

Královéhradecký krajský úřad vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká sedmnácti honiteb na Trutnovsku. Sdělil to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu kraje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 13:29|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Vrtulníky čistí lesy na Broumovsku. Pomáhají odvážet stromy napadené kůrovcem

Na Broumovsku pomáhají vrtulníky čistit lesy od stromů napadených kůrovcem. Je to jediný způsob, jak vykácené smrky z nepřístupného skalního terénu dostat. Lýkožrout se do severních pohraničních lesů dostal ve velkém až v letošním roce, kvůli náročné přepravě dřeva je tak nyní část přírodní rezervace Broumovské stěny veřejnosti zhruba na dva týdny nepřístupná.
13. 11. 2022|

Broumovské kostely od Dientzenhoferů se stanou národními kulturními památkami

Tuzemské národní kulturní památky (NKP) se po středečním jednání vlády rozrostly o soubor nazvaný Broumovská skupina kostelů, které jsou v Královéhradeckém kraji. Jejich autory jsou významní barokní stavitelé Kryštof Dientzenhofer a jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer. Památkami s nejvyšší ochranou státu se stavby stanou od července. O rozhodnutí vlády informoval na sociálních sítích ministr kultury Martin Baxa (ODS).
26. 1. 2022|

Vlci útočí hlavně na stáda, která chovatelé nezabezpečili

Útoků vlků na hospodářská zvířata přibývá. Letos jich bylo už 220, tedy o polovinu víc než loni. Šelmy útočí hlavně tam, kde hospodáři svá stáda nezabezpečili. Ukazují to detailní data, která začali zveřejňovat ochránci přírody. Stát plánuje kompenzovat chovatelům vedle přímých škod i další náklady.
23. 12. 2020|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Tradice kradení májky skončila pokutou. Starostové si na postup policie stěžují

Pokutou za ukradení májky letos skončila tradice na Broumovsku. Pětice lidí z Božanova se vydala ukrást májku do tři kilometry vzdálených Martínkovic. Ale chytila je policie a dostali za to tisícikorunovou pokutu. Starostové obou obcí si teď na postup policie stěžují, považují ho za nepřiměřený. Podle policie ale hlídka jednala podle zákona.
7. 5. 2019|

Vlci jsou zpět v plné síle. Karkulka je sice v bezpečí, zvířata ale ne, zní volání po regulaci

Vlci opět osidlují českou přírodu. Podle odhadů jich v republice žije až pět desítek. Zní ovšem i volání do zbraně. Vlci jsou masožravé šelmy a to je také důvod, proč se nyní hovoří o návratu – původně byli na území dnešní ČR vyhubeni počátkem minulého století. Zatím škody, které působí, proplácí stát, jenomže některé škody podle myslivců vynahradit nemůže. Obávají se například, že hrozí vyhubení celého stáda muflonů na Broumovsku.
24. 3. 2019|

Řešení pro přeplněný Adršpach? Polští turisté nechají auta na své straně hranic a dál pojedou vlakem

Nová česko-polská dohoda přichází s návrhem, jak zabránit letním kolonám aut před skalním městem v Adršpachu na Broumovsku. Stojí na tom, že polští turisté mířící do skal odstaví svá auta ještě v Polsku několik kilometrů od hranic a dál budou pokračovat vlakem. Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství chtějí záměr uskutečnit ještě před letní sezonou.
17. 3. 2019|