TÉMA

Babí léto

V sobotu hrozí hlavně v Čechách silný vítr, v noci na pondělí se objeví přízemní mrazíky

V sobotu přejde přes Česko výrazná studená fronta, která ukončí mimořádně teplé říjnové počasí. Před frontou bude zejména v západní polovině republiky sílit vítr, který může v nárazech foukat rychlostí okolo sedmdesáti kilometrů za hodinu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí pro Čechy s výjimkou severozápadu a pro Kraj Vysočina. Meteorologové současně upozornili, že v noci na pondělí se zřejmě začnou objevovat přízemní mrazíky.
13. 10. 2023|

Babí léto vydrží v Česku do soboty, v neděli se citelně ochladí

Nadprůměrné teploty kolem 25 stupňů Celsia vydrží v Česku do soboty, v neděli se citelně ochladí, teploty přes den nepřesáhnou patnáct stupňů Celsia. Objevit se mohou v oba dva víkendové dny přeháňky, v sobotu ojediněle i bouřky, na horách může v neděli sněžit. Na začátku příštího týdne v noci očekávají meteorologové místy přízemní mrazíky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
12. 10. 2023|

Babí léto ponechá teploty nad dvaceti stupni, ochladí se až koncem týdne

Ačkoli již je v plném proudu podzim, teploty ještě zůstanou nad dvaceti stupni Celsia. Odpoledne by měly tak vysoko stoupat denně až do konce týdne a po velmi chladné noci na pondělí budou teplejší i noci příští. Počasí se poněkud zkazí až koncem týdne, v pátek by mělo pršet a na příští víkend se také mírně ochladí. Začátkem příštího týdne teploty opět stoupnou, a to až na 28 stupňů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 18:44|

Léto se vrátí v polovině týdne. Teploty ale zůstanou nad 20 stupni jen krátce

Ve druhé polovině prvního říjnového týdne přijde babí léto – v tomto období se mu říká také tereziánské. Nevydrží však dlouho. Nejvyšší denní teploty se dostanou nad 20 stupňů Celsia ve středu a již v neděli se zase začne ochlazovat.
3. 10. 2022|

Déšť rozvodnil řeky. Bystřice na Vsetínsku klesá, na prvním stupni jsou i toky v Čechách

Na první stupeň povodňové aktivity klesla hladina řeky Bystřice u nádrže Bystřička na Vsetínsku. Po čtvrtečních vydatných deštích byla krátce až nad spodní hranicí nejvyššího, třetího stupně, dlouho se držela na druhém stupni. Povodeň je ale také na několika menších tocích ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. Všechny jsou na prvním stupni a situace na nich je stabilní.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 23:34|

Milostivé léto by se mohlo na podzim vrátit jako Babí, navrhuje poslanec Výborný

Před dvěma měsíci skončila oddlužovací akce Milostivé léto. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna díky ní ukončila exekuce zatím u 13 tisíc klientů. U pražského dopravního podniku využilo šance zbavit se dluhu přes 10 tisíc lidí, u ČEZ pak 550. Na podzim by se tato akce mohla zopakovat.
28. 3. 2022|

Slunečné a teplé září je náplastí za chladnější a deštivější srpen

Letošní září zatím přináší velmi příjemné počasí, letní teploty u nás už ale dlouho nevydrží a nastoupí typičtější podzimní počasí.
7. 9. 2021|

Je tu mariánské léto. Řada lidí si ho plete s babím

Názory na letošní léto jsou hodně rozporuplné. Někdo byl spokojen, že léto nebylo tak úmorně horké jako před rokem. Někdo naopak postrádal více dnů s tropickou teplotou a objevil se i názor, že léto, kdy nesvítí slunce a teplota se nedostane minimálně na 30 stupňů, není tím pravým létem.
11. 9. 2020|

Podzim 2020 v Česku: předpovědi naznačují, jak bude vypadat babí léto

Meteorologové se za 10 dní rozloučí s létem, a to znamená, že velká předpovědní centra vydávají poslední sezonní výhledy na podzim 2020. Jak z nich vychází střední Evropa?
21. 8. 2020|
Počasí

Babí léto se protáhne do příštího týdne

Teplé a slunečné počasí s víkendem neskončí. Takzvané babí léto by mělo vydržet ještě minimálně během příštího týdne. Teploty se mají pohybovat kolem 20 stupňů, zřejmě od poloviny týdne se může místy objevit slabý déšť nebo občasné přeháňky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
12. 10. 2019|

Zemřel Stanislav Zindulka. Herec, který chtěl „ukázat člověčinu“

Ve věku 86 let zemřel Stanislav Zindulka. Televizní a filmové diváky oslovil v seriálu Vlak dětství a naděje nebo ve snímku Babí léto. Postavy, které ztvárnil na plátně či na jevišti, byly na jednu stranu nabiti vitalitou a energií, na druhou stranu jim nechyběl ani smutek a melancholie.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 17:10|