TÉMA

Homeopatie

30 let zpět: Důvěra a dostupnost homeopatik

Homeopatie je dnes už běžně využívanou metodou alternativní medicíny, avšak některými stále odsuzovanou. Jak si vedla tato léčebná metoda u odborníků a u laické veřejnosti před třiceti lety? Definici a zkušenosti s homeopatiky osvětlil zakladatel a prezident lékařské Homeopatické společnosti a České homeopatické komory Miloš Rýc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 10. 2022|

Odpůrce vědy spojuje velké sebevědomí a malé znalosti, popsala studie

Jedním z nejdůležitějších úkolů vědy je vedle samotného bádání také vzdělávání veřejnosti, aby přijala vědecké poznatky. Nový výzkum Portlandské státní univerzity (PSU) ale vysvětluje, proč snaha předat odborný konsensus široké veřejnosti mnohdy selhává.
23. 7. 2022|

Homeopatie není zdravotní služba, její účinky nebyly vědecky prokázané, rozhodl soud

Homeopatie nenaplňuje znaky zdravotní služby, jak ji definuje zákon, protože její účinky nejsou vědecky prokázané. Homeopatii proto nelze poskytovat podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, jak je vyžadováno u zdravotní služby, rozhodl rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (NSS).
19. 9. 2019|

Kanada dala miliony na homeopatickou pomoc proti tropickým nemocem v Hondurasu. Vědci protestují

Kanadská vláda poskytla 350 tisíc kanadských dolarů (asi 5,9 milionu korun) jako zahraniční pomoc homeopatické společnosti Terre Sans Frontières (TSF), aby pomáhala lidem v Hondurasu. Homeopatická pomoc by tam měla léčit tropickou nemoc známou jako Chagasova choroba. Podobná podpora už podle stanice CBC byla poskytnutá podobným projektům v Bolívii a Tanzánii.
7. 3. 2019|