TÉMA

Podzámecká zahrada

Spor o Květnou zahradu končí, zůstává státu. Ústavní soud zamítl stížnost arcibiskupství

Ústavní soud zamítl stížnost Arcibiskupství olomouckého ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži. Památka zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO tak zůstává ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v církevních restitucích.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:23|

Spor o Květnou zahradu v Kroměříži pokračuje. Arcibiskupství se obrátilo na Ústavní soud

Olomoucké arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži, památku na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle pravomocného verdiktu má zahrada zůstat ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v rámci církevích restitucí.
17. 2. 2021|

Na dřevěné trámy pod podlahou obrazárny v Kroměříži opět padá světlo. Jsou v překvapivě dobrém stavu

Konstrukci podlahy největšího sálu zámecké galerie odkryli řemeslníci v Kroměříži. Jde zároveň o strop přísálí Sněmovního sálu, který si zahrál v oscarovém filmu Amadeus. Odborníci se obávali, že dřevěné trámy z 18. století mohou být poškozené. Jejich podezření se ale nepotvrdilo, trámy památky zapsané na seznamu UNESCO jsou podle nich z naprosté většiny zdravé.
14. 1. 2021|

Jeden po druhém. Rybníky v kroměřížské Podzámecké zahradě po obnově naplní voda

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži, která je zapsána na seznamu památek UNESCO, se vrátila voda. Kvůli odtěžení sedimentů a opevňování břehů byl rybník od loňska vypuštěný. V zahradě se pracuje také na zvelebení Chotkova a Divokého rybníka a vodních kanálů, které jsou kvůli tomu vypuštěné.
6. 6. 2020|

Pře o Květnou zahradu pokračuje. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud

Spor mezi církví a státem o vlastnictví kroměřížské Květné zahrady figurující na seznamu světového dědictví UNESCO nekončí. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud, potvrdil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Vydání zahrady arcibiskupství loni v listopadu pravomocně zamítl Krajský soud v Brně. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které katolíci získali v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
3. 3. 2020|

Církev převzala správu zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Pro návštěvníky se nic nemění

Olomoucké arcibiskupství převzalo od státu správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Církev získala zámek i zahradu už před čtyřmi lety. Na základě smlouvy, která právě skončila, se o ně ale nadále staral Národní památkový ústav. Teď bude provoz zajišťovat nezisková organizace založená arcibiskupstvím. Pro návštěvníky se podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nic nemění.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 15:40|

Květnou zahradu církev nezíská. Ve sporu o památku UNESCO neuspěla s odvoláním

Stát nemusí vydat katolické církvi Květnou zahradu v Kroměříži, která je na seznamu UNESCO. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, jak České televizi sdělila jeho mluvčí Klára Belkovová. S odvoláním tak neuspělo olomoucké arcibiskupství, které o vydání zahrady usiluje. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Ty církev získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
28. 11. 2019|
Církevní restituce

Pozemky v kroměřížské Podzámecké zahradě patří státu, žalobu arcibiskupství soud zamítl

Pozemky v Podzámecké zahradě v Kroměříži, na kterých před několika lety vzniklo Národní centrum zahradní kultury, definitivně patří státu. Krajský soud v Brně pravomocně zamítl žalobu olomouckého arcibiskupství, které se vydání pozemků domáhalo. Informaci ČT potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy. Obdobně rozhodl začátkem března prvoinstanční soud i v případě kroměřížské Květné zahrady.
5. 4. 2019|

Církev neuspěla ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži. Zůstává státu

Stát nemusí církvi vydat kroměřížskou Květnou zahradu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Okresní soud v Kroměříži. V zahradě, kterou spravuje Národní památkový ústav, vznikly v minulých letech péčí státu novostavby, které podle rozhodnutí soudu vydání zahrady olomouckému arcibiskupství neumožňují.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 14:31|