TÉMA

Směny

Lékaři varují před rozložením zdravotnictví. Je třeba snížit administrativu a omezit plýtvání, říkají

Jedním z důvodů, proč lékaři v Česku pracují tak dlouho, je dle předsedy spolku Mladí lékaři množství práce, kterou dělají, ačkoliv by ji mohl vykonávat někdo jiný. Lékař Tomáš Hauer považuje za nutnou i změnu v přístupu k čerpání zdravotní péče, aby se dostala především k těm, kdo ji opravdu potřebuji. O problémech zdravotnictví v Česku a o přesčasové práci diskutovali lékaři v Událostech, komentářích.
15. 9. 2023|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

Pracovat méně za stejný plat? Některé firmy už to zkoušejí

Kratší pracovní doba za stejné peníze? Odbory a sociální demokraté po tom volají, ekonomové a firmy se zdráhají. Přesto se však najdou už takové, které se rozhodly to zkusit a navzdory aktuálnímu nedostatku zaměstnanců těm svým dobu na pracovišti – na rozdíl od výplaty – dobrovolně zkrátily. A co víc, jejich první dojmy jsou pozitivní.
6. 4. 2019|

Na chybující strojvedoucí by měla dohlížet technika, zavedení nového zabezpečovače však potrvá ještě dlouho

Strojvedoucí se po sérii mimořádných událostí na železnici ocitli ve středu pozornosti politiků i odborné veřejnosti. Chystá se pro ně zpřísnění podmínek, avšak generální ředitel Správy železniční dopravní cesty připustil, že nelze vše házet jenom na ně. Problém je i na straně infrastruktury, která stále nemá nejnovější evropský zabezpečovací systém. Sami strojvedoucí si pak stěžují i na pracovní podmínky, podle předsedy jejich odborů bývá obvyklou obětí zpoždění vlaků jejich přestávka. Dění na české železnici se věnovalo úterní Interview ČT24 i pořad 90' ČT24 se zástupci SŽDC, Drážního úřadu, Drážní inspekce i odborů.
7. 3. 2019|