TÉMA

Alžír

Nájezdy afrických otrokářů na jižní pobřeží Anglie zmapovala skupina místních historiků

Skupina historiků odkryla zapomenutou část britské minulosti – nájezdy afrických otrokářů na jih Anglie. Během staletí odtamtud odvlekli desetitisíce až statisíce křesťanů. Badatelé se snaží téma připomínat a ukázat tak, že otrokářství a otroctví je mnohem komplexnější téma, než se dnes prezentuje.
9. 6. 2023|

Putin si plní svůj sen. Jedině absolutní sankce ho můžou přivést k rozumu, prohlásil Topolánek

Bývalý premiér Mirek Topolánek trvá na tom, že jedině absolutně drastické sankce vůči Rusku mohou změnit agresivní jednání země vůči Ukrajině. Čím budou sankce polovičatější, tím bude konflikt podle Topolánka delší a jeho následky hrozivější. Dokáže si představit, že Západ se obejde bez ruského plynu a ropy. Mirek Topolánek byl hostem Událostí, komentářů.
8. 3. 2022|

Maroko a Alžírsko zpřetrhávají diplomatické vazby. Přou se o špionáž či požáry

Maroko uzavírá své velvyslanectví v Alžírsku poté, co Alžír v úterý oznámil, že přerušuje vzájemné diplomatické styky. Vrcholí tak rozepře mezi oběma zeměmi, jejichž vzájemné vztahy v současnosti kalí hned několik sporů – mimo jiné kvůli Západní Sahaře či izraelskému špionážnímu programu Pegasus.
27. 8. 2021|

Alžířané se v referendu vyslovili pro ústavní změny. Voličská účast byla ale nízká

Občané Alžírska v referendu podpořili změnu ústavy, souhlas vyjádřilo 66,8 procenta hlasujících. Rozhodli tak například o tom, že prezident země i zákonodárci budou moci zastávat mandát maximálně ve dvou volebních obdobích. Uspořádáním referenda nejvyšší představitelé země reagovali hlavně na požadavky prodemokratického protestního hnutí Hirák. Změny budou platné i přes rekordně nízkou účast.
2. 11. 2020|

Zastavené vlaky i metro. Tisíce Alžířanů opět protestovaly proti další kandidatuře nemocného prezidenta

Desítky tisíc lidí se v pátek sešly v centru Alžíru na demonstraci proti další kandidatuře dlouholetého alžírského prezidenta Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách.  Místní úřady kvůli očekávaným protestům zastavily provoz městských vlaků a metra.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 23:09|

Vetchý diktátor Buteflika chce vládnout i popáté. Čtyřicetimilionové Alžírsko se bouří

Desetitisíce Alžířanů vyšly do ulic na protest proti záměru současného prezidenta Abdalazíze Butefliky už popáté získat nejvyšší funkci. Demonstranti se shromáždili v Alžíru i v dalších městech. V hlavním městě se snažili policisté rozehnat davy studentů vodními děly, napsala agentura AFP. Navzdory protestům Buteflikův tým odevzdal dokumenty potřebné pro kandidaturu. Zemi s 42 miliony obyvatel vládne od roku 1999 a k moci ho vynesla krvavá občanská válka, která trvala deset let.
3. 3. 2019Aktualizováno3. 3. 2019, 19:28|