TÉMA

Jaroslav Fragner

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

„Až za 20 let uvidíme, jestli o tom někdo uvažoval.“ Landscape festival vyhlíží přeměnu pražských nádraží

Instalace ukazující odstín pražského vzduchu, nová vyhlídková věž nebo pocta Hrabalovi vznikly v hlavním městě jako součást Landscape festivalu. Akce se snaží opakovaně rozproudit debatu o úrovni veřejného prostoru mezi veřejností, architekty, developery, politiky i umělci. Prostřednictvím umělecko-architektonických intervencí zaměřuje letos pozornost na proměnu čtyř dopravních uzlů metropole. Důležitým tématem je také ekologie.
28. 6. 2022|

Ostravský dům kultury se chystá na přestavbu. Přibude futuristická hala od newyorského architekta

Dům kultury města Ostravy se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci, která bude největší v jeho šedesátileté historii. Trvat má tři roky a doprovodí ji stavba koncertního sálu podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla, který bude budovu obepínat. Na rekonstrukci největšího domu kultury ve městě, který je navíc kulturní památkou, pracuje pražské studio Architecture Acts.
19. 11. 2021|

Architektura není apolitická, dokládá cizák na Hradě i vítkovická ocel v Paříži

Jak politika ovlivňuje architekturu, se zamýšlí výstava, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze ve spolupráci s UMPRUM. Pod názvem Duch, který pracuje, si všímá staveb z let 1918 až 1945 jak těch, které na politické zadání a z veřejných rozpočtů vznikly, tak i těch, jimž naopak politické zájmy nebo změny vzniknout nedovolily.
28. 6. 2021|

Ostravský dům kultury slaví 60 let. Další dekáda začne přestavbou

Jako bílou loď uprostřed černé Ostravy popisoval dobový tisk budovu kulturního domu, který byl v Ostravě slavnostně otevřen 16. dubna 1961. Neoklasicistní stavba architekta Jaroslava Fragnera se záhy stala zásadním kulturním a společenským centrem města. V pátek slaví šedesát let.
16. 4. 2021|

Jedna z nejočekávanějších staveb světa. Ostrava má studii futuristické koncertní haly

Město Ostrava už má k dispozici studii stavby nové koncertní haly včetně rekonstrukce celé památkově chráněné budovy kulturního domu. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer do žebříčku nejočekávanějších staveb světa, řekl v pondělí primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Architektonickou soutěž vyhlásilo město před dvěma lety. Vítězi, které Ostrava oznámila loni, se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.
3. 8. 2020|

Neony, kabarety, ultramarínová okna i abeceda. Výstava opět spojila Devětsil

Hudebního skladatele Jaroslava Ježka, architekta Jaroslava Fragnera, básníka Jaroslava Seiferta nebo surrealistickou malířku Toyen spojoval ve dvacátých letech minulého století Devětsil. Výstavu měl tento svaz levicově smýšlejících umělců jen jedinou, před třiatřiceti lety, jeho tvůrčí záměry představuje znovu až nyní Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Výstavu připravila jako dynamickou podívanou s mísením uměleckých druhů, poezie a racionality, jak odpovídá poetice Devětsilu.
11. 12. 2019|

Schodiště jako šperk. Královna hry se světlem Eva Jiřičná slaví osmdesátiny

Jednoduché linie, ocel, sklo, střízlivá modernost a točitá schodiště jakoby plující v prostoru patří k rukopisu architektky Evy Jiřičné. Její projekty mají punc originality a prosvětlené interiéry vyplňují luxusní obchody, byty i kanceláře po celém světě. Třetího března tato zřejmě nejznámější česká architektka současnosti slaví osmdesátiny.
3. 3. 2019|