TÉMA

Petr Stančík

Starý dobrý Oldřich Nový musí v Brně odhodit galantnost

Šestnáct let prožil na prknech brněnského divadla Oldřich Nový. Nyní se tam po dvaapadesáti letech pomyslně vrací jako hlavní postava hry. Brněnské divadlo Reduta připravilo novou inscenaci nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich). Text napsal Petr Stančík přímo pro činohru Národního divadla Brno.
22. 12. 2022|

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

Víc pohybu a smíchu a Lábus jako Jezevec Chrujda. Déčko představilo novinky

Začátkem školního roku vstoupí ČT :D do své jubilejní, desáté sezony. Pro nejmladší diváky si Déčko nově připravilo večerníček Jezevec Chrujda nebo zábavní lekce Smějeme se s Michalem. Chystají se i pokračování oblíbených pořadů, jako jsou Parta z garáže, Medvídkova poradna či Zvěd. Novinky nabídnou v září také weby Déčko.cz a ČT edu, v říjnu pak odstartuje celoroční soutěž SUPERJÁ! zaměřená na zdravý životní styl a pohyb.
24. 8. 2022|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Nulorožec

Za předchozí román Mlýn na mumie obdržel Petr Stančík cenu Magnesia Litera, za novinku Nulorožec je na stejné ocenění opět nominován. I tentokrát zaujal příběhem, v němž se svým typickým humorem splétá prvky detektivky, mystiky i science fiction. „Rozhodně bych nechtěl být svoje literární postava. Někdy je mi jich tak líto, že i uroním slzu, ale neoblomí mě to a vystavuju je dál nepříjemným věcem, často také umírají,“ přiznává autor.
21. 3. 2019|

Recenze: Nulorožec, další gurmánsky vyprávěný pokrm literáta Petra Stančíka

Petr Stančík je upovídaný mim českého literárního parnasu. Jeho přístup k tvorbě románů je podoben kocourovi napěchovanému pro něho halucinogenní šantou kočičí. Tu nezdolnou energii je fascinující sledovat, i když výsledek tripu není zaručen. Jak je tomu u autorovy nové knihy Nulorožec?
1. 3. 2019|