TÉMA

Kásem Solejmání

Při raketovém útoku na americkou základnu v Iráku zemřel civilista. Blinken napadení odsoudil

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil hluboké znepokojení nad pondělním raketovým útokem v iráckém Kurdistánu, při kterém podle dostupných informací přišel o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 2. 2021|

Irák vydal zatykač na Trumpa, viní ho z vraždy Solejmáního a Muhandise

Irácký soud ve čtvrtek vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Viní jej z loňského zabití klíčového íránského generála Kásema Solejmáního a vlivného člena vedení proíránské milice v Iráku Abú Mahdího Muhandise. S odvoláním na iráckou justici o tom informovala agentura AP.
7. 1. 2021|

Rok po smrti íránského generála zněla v Bagdádu protiamerická hesla

Volání po odvetě a protiamerická hesla zněla na hlavním bagdádském náměstí Tahrír, kde se sešly desetitisíce lidí, aby si připomněly rok od smrti íránského generála Kásema Solejmáního. Shromáždění podle agentury Reuters svolala aliance Íránem podporovaných milic PMF. Solejmání zemřel při americkém raketovém útoku.
3. 1. 2021|

Íránský útok na základny zranil 11 amerických vojáků, oznámil Pentagon

Při raketovém útoku íránské armády na americké základny v Iráku z minulého týdne utrpělo zranění jedenáct Američanů. Většinou šlo o oděrky a příznaky otřesu mozku. Médiím to potvrdily zdroje přímo z Pentagonu. Prezident Donald Trump přitom krátce po úderu tvrdil, že žádný Američan nebyl zraněn.
17. 1. 2020|

Pětice zemí chce po Íránu odškodnění a řádně vyšetřit sestřelení letadla

Důkladné a transparentní vyšetřování a také odškodné pro rodiny obětí požadují vlády pěti zemí, které přišly o své občany v letadle sestřeleném íránskými bezpečnostními silami nedaleko Teheránu. Ministři zahraničí Kanady, Ukrajiny, Velké Británie, Švédska a Afghánistánu vyzvali k nezávislému stíhání osob odpovědných za tragédii ukrajinského stroje.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 19:07|

Írán začal zatýkat viníky sestřelení letadla. Stroj zasáhly dvě rakety, píše list The New York Times

Írán potrestá ty, kdo jsou zodpovědní za sestřelení ukrajinského letadla. V televizním projevu to v úterý řekl íránský prezident Hasan Rouhání. Letadlo sestřelila íránská protivzdušná obrana minulou středu, o život přišlo všech 176 lidí na palubě. Rouhání řekl, že tragická událost bude pečlivě prošetřena.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 21:41|

Britský velvyslanec je podle íránské justice persona non grata

Mluvčí íránské justice označil britského velvyslance v Teheránu Roba Macairea za nežádoucí osobu. Zdůvodnil to podle deníku Financial Times jeho účastí na protivládních protestech v Teheránu. Velvyslanec se zúčastnil o víkendu vigilie za oběti sestřeleného letadla, byl kvůli tomu na hodinu zatčen a Londýn si pak v pondělí předvolal íránského velvyslance. Britský ministr zahraničí Dominic Raab uvedl, že Londýn od Teheránu neobdržel žádné oficiální oznámení o tom, že se chystá velvyslance vyhostit, a krok označil za politováníhodný.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:22|

Chameneí vyzývá k nápravě škod napáchaných Američany

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval země v regionu k užší spolupráci s cílem napravit problémy, které v oblasti podle něj způsobily Spojené státy. Vztahy mezi Washingtonem a Teheránem se vyhrotily poté, co Američané v Iráku před více než týdnem zabili vlivného íránského generála Kásema Solejmáního.
12. 1. 2020|

Zeman chce místo sebe poslat do Číny Hamáčka. V Rusku si bude stěžovat kvůli zpochybňování srpna 68

Prezident Miloš Zeman nepojede v dubnu do Číny na summit 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy. Jedním z důvodů jeho rozhodnutí jsou chybějící čínské investice v Česku, řekl v neděli na serveru Blesk.cz. Prezident naopak potvrdil svou účast na oslavách konce druhé světové války v květnu v Moskvě. Při cestě do Ruska si chce stěžovat na pracovníka ruského ministerstva zahraničí, který kritizoval zavedení českého památného dne připomínajícího okupaci vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968.
12. 1. 2020|

Stovky Íránců v ulicích Teheránu požadovaly odchod Chameneího

Několik stovek lidí v Teheránu demonstrovalo proti íránské vládě a duchovnímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. Agentura Reuters poznamenala, že o protivládních protestech nezvykle informovala i íránská polovládní tisková kancelář Fars, která má blízko k íránským revolučním gardám. Ty se v sobotu přiznaly k sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě.
11. 1. 2020|

Pentagon popřel zprávy o stažení amerických vojáků z Iráku

Americký ministr obrany Mark Esper popřel zprávy o tom, že se Spojené státy chystají stáhnout svoje jednotky z Iráku. Washington podle něj ani nevydal příkaz k přípravě přesunu vojsk. Zpráva o odchodu mezinárodní koalice působící pod velením USA z blízkovýchodní země se objevila v pondělí večer, v souvislosti s dopisem amerického velitele koaličních sil, generála Williama Seelyho, adresovaným představiteli iráckého ministerstva obrany.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 23:52|
Interview ČT24

Zabití generála Solejmáního vedlo ke sjednocení Íránu a k chaosu bez kontroly, soudí Zaorálek

Absolutně kritický k rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa nechat zabít íránského generála Kásema Solejmáního je Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Je to především ukázka toho, jak Spojené státy nerozumí Íránu,“ řekl v pořadu Interview ČT24 ministr kultury a bývalý ministr zahraničí. Za nejhorší považuje to, že krok Trumpa byl víc veden instinktem a emocemi, než aby byl podložen strategií a logikou. My (Evropa) sklízíme plody této politiky, dodal.
6. 1. 2020|

Solejmáního nepomstí podle íránského generála ani Trumpova smrt

Uspokojivou odvetou za zabití íránského generála Kásema Solejmáního není ani zabití amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil to velitel letectva íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde, který se v Teheránu stejně jako ostatní nejvyšší íránští představitelé zúčastnil smutečního obřadu za Solejmáního. Americká armáda s pomocí dronu a na Trumpův příkaz v pátek zabila Solejmáního v Bagdádu.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 18:10|

Íránský prezident nepřijal rezignaci ministra zahraničí Zarífa

Íránský prezident Hasan Rouhání nepřijal rezignaci ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Napsal to list Iran Herald, který se odvolal na mluvčího ministerstva zahraničí Bahráma Kásemího. Informaci potvrdila také agentura IRNA. Zaríf oznámil v pondělí na Instagramu, že nabídl svou rezignaci, avšak neuvedl důvody. Spekulovalo se, že to mohlo souviset s pondělní návštěvou syrského prezidenta Bašára Asada v Teheránu. Zaríf k tomuto jednání nebyl pozván. Zaríf ve funkci zřejmě pokračuje, protože během dne vítal arménského premiéra a podepsal dvě dohody s Arménií.
27. 2. 2019|