TÉMA

Nguyen Phu Trong

USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci

Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:26|

Z USA a Vietnamu jsou „všeobecní strategičí partneři“. Biden mluvil o vztazích s Čínou

Spojené státy a Vietnam povyšují své diplomatické vztahy na takzvané všeobecné strategické partnerství, které bude stát na nových obchodních dohodách o polovodičích, vzácných minerálech a potenciálně i bezpečnosti. Podrobnosti o smlouvách nicméně zatím nebyly zveřejněny. Informuje o tom agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden se v neděli v Hanoji setkal s generálním tajemníkem komunistické strany Nguyen Phu Trongem a dalšími vysokými činiteli.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:04|

Trump se před summitem s Kimem sešel s vietnamským prezidentem

Americký prezident Donald Trump se ve středu několik hodin před summitem se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji setkal s prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem. Prezidenti se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědvá s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.
27. 2. 2019|