TÉMA

Roman Sklenák

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|

Zvýšení důchodů jde do závěrečného čtení. Lidovci navrhli, aby měli exponenti komunistického režimu nižší penze

Do závěrečného čtení v Poslanecké sněmovně míří novela, která má v příštím roce přidat důchodcům. Diskuse poslanců se točila i kolem návrhu Mariana Jurečky (KDU-ČSL), aby se snížily důchody lidem exponovaným za minulého režimu. Celkem poslanci navrhli na dvě desítky pozměňovacích návrhů. Strany se s výjimkou poslanců Pirátů a STAN, kteří jsou pro jednorázový příspěvek, shodují nejméně na třísetkorunové valorizaci, většinou ale chtějí ještě vyšší alespoň pro část penzistů.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 21:09|

Zvýšení důchodů o 300 korun nad valorizaci sněmovna zrychleně schvalovat nebude. Opozice chce úpravy

Vládní návrh na dodatečné zvýšení důchodů od ledna sněmovna zrychleně schvalovat nebude. Část opozice postup zablokovala a požaduje úpravy. Vláda navrhuje zvýšení starobních, invalidních, pozůstalostních a dalších důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Některé opoziční strany už dříve avizovaly, že zrychlené projednání budou vetovat. Novelu tak čekají standardní tři čtení. Nyní ji posoudí sociální výbor.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 21:15|

Plánované kompenzace jsou nedostatečné a odfláknuté, hodnotí Středula a Nerudová

Vláda ohlásila v pondělí nové formy pomoci ekonomice. Mají se utlumit programy Covid – nájemné, ubytování, sport. Místo nich má fungovat jeden nový kompenzační bonus, navýšený z 500 až na 1000 korun na den, který by byl vázaný na propad tržeb alespoň 50 procent. Podle rektorky Mendelovy univerzity v Brně a ekonomky Danuše Nerudové budou kompenzace nespravedlivé. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula má za to, že vláda nerozhodovala podle odborných podkladů. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
11. 2. 2021|

Kurzarbeit prošel do závěrečného čtení. Názory poslanců na jeho podobu se stále výrazně liší

Poslanci sice ve středu poslali do třetího, závěrečného čtení pravidla zkrácené práce, tedy takzvaného kurzarbeitu, ale stále zůstávají značně rozděleni v názorech na jejich finální podobu. Celkem bylo podáno více než třicet pozměňovacích návrhů, mezi nimi jsou i ty vzájemně protichůdné od vládních stran ANO a ČSSD. Dolní komora bude nová pravidla schvalovat pravděpodobně v únoru.
20. 1. 2021|
Reportéři ČT

Drůbežárny míchají klecová a podestýlková vejce, ukazují záběry. Zákaz klecí projednají poslanci

Před dvěma lety se po zveřejnění záběrů z klecových chovů začali spotřebitelé zajímat o to, jak se drůbežáři k nosnicím chovají. Aktivisté letos pronikli přímo do chovů a objevili další problém: míchání dražších a levnějších vajec do jednoho balení, které se přitom prodává za vyšší cenu. Poslanci mají v pátek projednávat návrh zákona, který by klecový chov postavil mimo zákon. Problém se ovšem týká i Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Případem se zabýval Ondřej Golis z Reportérů ČT.
16. 6. 2020|
Události komentáře

Taky si požádejte, radí Výborný rodinám čtyřletých. Stát podle něj bude muset doplatit rodičovskou všem

Rodiče, kteří nedosáhli na navýšení rodičovského příspěvku, protože ho už vyčerpali, mají stejně požádat o navýšení, doporučil jim to předseda lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL). Pokud by Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti, zpětně by se rodiče mohli domoci 80 tisíc korun, na které mají nárok ostatní rodiny. Výborný to řekl v pořadu Události, komentáře, spolu s ním byli hosty Roman Sklenák (ČSSD) a Aleš Juchelka (ANO).
7. 1. 2020|
Události komentáře

Na naše důchody nebude, bojí se senátor – Husákovo dítě. Stát má velké rezervy, brání systém poslanec ČSSD

Generace Husákových dětí nebude mít podle jednoho z nich, senátora Marka Hilšera (MHS), dostatečné důchody, pokud se s celým důchodovým systémem okamžitě něco neudělá. Řekl to v debatě zákonodárců v Událostech, komentářích. Podle poslance ČSSD Romana Sklenáka jsou ale takové obavy neopodstatněné. Míní, že Česko má rezervy v tom, kolik peněz na důchody dává.
23. 2. 2019|