TÉMA

Hendikep

Aby mohli nabrat sílu. Rodičům dětí s handicapem pomáhají dobrovolníci

V Česku je na vzestupu takzvaný homesharing neboli sdílená péče. Výchova dětí s mentálním nebo kombinovaným postižením je pro rodiče náročná, zabírá jim často veškerý čas. Síly jim pomáhají nabrat hostitelé, kteří se o děti pravidelně nějakou dobu starají. Dobrovolníků je ale výrazně méně než rodin, které by jejich služeb využily.
23. 6. 2023|

Na plnohodnotný život handicapovaných je i nejvyšší podpora málo. Asistenta zajistí jen na pár hodin denně

I lidé s těžkým handicapem mohou díky asistentům žít doma. Jenže ani současný nejvyšší příspěvek na péči – ve čtvrtém stupni 19 200 korun měsíčně – na pokrytí nákladů nestačí. Potvrzuje to i projekt, který rok testoval zavedení nového, pátého stupně. O svých zjištěních nyní budou iniciátoři ze společnosti Asistence debatovat s resortem práce a sociálních věcí.
17. 5. 2023|

Muž na vozíku zachránil bývalý klášter. Po rozsáhlé přestavbě bude objekt sloužit handicapovaným

Josef Fučík býval sportovcem, po úraze ale ochrnul. Rok strávil v nemocnici, potom usedl na invalidní vozík, založil sdružení Život bez bariér a shromáždil dostatek financí na koupi chátrajícího kláštera v Nové Pace na Jičínsku. Díky tomu mohla začít rozsáhlá přestavba, která je teď, po sedmnácti letech, u konce.
23. 3. 2023|

Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 20:35|

Chytrý byt lze ovládat očima a zaznamená i pád na zem. Testuje ho ostravská univerzita

Obytnou laboratoř mají vědci v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Testují tam nové technologie pro seniory nebo lidi s handicapem, které by v budoucnu mohly být součástí skutečných bytů.
12. 10. 2021|

Dívku dělí od vzdělání přijímací zkoušky a schody. Střední školy často nejsou bez bariér

Bezbariérových není podle školní inspekce v Česku 60 procent škol. Pro mnoho studentů to znamená limit při výběru školy, což chce změnit Nadační fond Šance všem. Vybrané peníze bude posílat do školských zařízení třeba na stavbu výtahu.
17. 4. 2021|

Sociální kontakty nyní chybějí i lidem s Downovým syndromem. Na jejich situaci upozorňuje celosvětový den

Jednadvacátého března si celý svět připomíná den Downova syndromu. Datum symbolicky odkazuje na podstatu hendikepu, kdy má člověk v genetické výbavě ztrojený jednadvacátý chromozom. Osvětové akce ale letos kvůli pandemii zůstávají jen v on-line prostoru. A právě tam se přesunuly také organizace, které lidi s Downovým syndromem a jejich rodiny sdružují a pomáhají jim.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 20:58|

Poslanci se věnovali vládní strategii očkování a hádali se o ruskou vakcínu Sputnik V

O vládním návrhu, který má posílit pravomoci České národní banky  nad regulací hypoték, poslanci ve středu nerozhodli. Měli ho schvalovat ve třetím čtení, rozpravu ale prodlužovala kritika některých poslanců. Sněmovna naopak dala šanci navrhovanému odškodnění protiprávně sterilizovaných žen, kde předpokládá jednorázovou částku ve výši 300 tisíc korun. Při posuzování vládní strategie  očkování se rozhořel spor kvůli ruské vakcíně Sputnik V. Komunisté vyčítali ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), že ji odmítá posoudit bez evropského schválení.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 19:54|

Do vlaku pomůžou vozíčkářům speciální čety. Objednat je bude třeba s předstihem

Cestování vlakem není ani v roce 2020 pro lidi s handicapem úplně bez obtíží. Správa železnic teď představila mobilní čety, které budou připravené pomoct na všech nádražích v republice. Na dálkových linkách totiž ministerstvo dopravy požaduje nízkopodlažní vozy jen výjimečně.
30. 9. 2020|

Školy pro žáky s handicapem zůstávají zavřené. Rodičům dochází dech

Základní školy se postupně otevírají a rodiče se mohou rozhodnout, jestli do nich své potomky pošlou, nebo ne. Volbu ale zatím nemají ti, jejichž děti chodí do speciálních škol. Učí se s nimi on-line, nemají ale asistenty ani potřebné pomůcky. Speciální školy by se mohly otevřít v červnu.
16. 5. 2020|

Brněnská doprava v roce 2019 šlápla na brzdu. Uzavírky komplikovaly provoz po celém městě

Objížďky a uzavírky protkaly v uplynulém roce Brno. Druhé největší město Česka posely dopravní značky, které kvůli nejrůznějším opravám omezovaly provoz. Znepříjemňovaly cestu nejen řidičům, kteří si museli zvykat také na nová pravidla rezidentního parkování, ale i cestujícím městskou hromadnou dopravou. Nejvíce omezení připadlo tradičně na letní měsíce. A rok bylo uzavřené i brněnské hlavní nádraží, na které zajížděl jen zlomek vlaků.
31. 12. 2019|

Osahat si architekturu. Vilou Tugendhat provedli nevidomé a slabozraké návštěvníky

Speciální prohlídkou se vila Tugendhat ve čtvrtek otevřela lidem se zrakovým postižením. Pro skupiny nevidomých a slabozrakých platily v památce UNESCO mimořádné podmínky: měli totiž jedinečnou příležitost si část vybavení vily osahat. Vedení vily Tugendhat akci uspořádalo ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS).
12. 9. 2019|

Nikdy ho neviděli plakat. Fotky s českým boxerem zaujaly světovou porotu

Série snímků českého fotografa Michaela Hankeho s názvem Nikdy ho neviděli plakat uspěla ve World Press Photo. Porotci ho nominovali v jedné kategorii prestižní soutěže za to, jak zachytil život hendikepovaného sportovce Zdeňka Šafránka. Jestli se svými snímky Hanke obsadí první, druhé nebo třetí místo, bude jasno 11. dubna.
22. 2. 2019|