TÉMA

Chotěboř

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Trest 28 let vězení vyměřil soud muži, který zavraždil svého známého a dříve se ještě pokusil zabít taxikáře

Pardubický soud potrestal 28 lety vězení mladíka, který loni v březnu u Chotěboře na Havlíčkobrodsku zavraždil muže. Předtím se v listopadu 2021 ještě jako mladistvý pokusil u Rozsochatce na Havlíčkobrodsku zabít taxikáře. Musí také absolvovat ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě a nahradit škodu a nemajetkovou újmu řidiči taxíku a příbuzným mrtvého. Státní zástupkyně pro Jiřího Baloga navrhovala výjimečný trest třicet let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
12. 4. 2023|

Tisíce lidí čekají na místo v domově pro seniory, důležitou roli hrají i neformální pečovatelé

Až dvanáct tisíc důchodců čeká na místo v domovech pro seniory. Poptávka navíc stále roste, a to i přes drobný pokles při pandemii. Problém s nedostatkem míst v pečovatelských službách má pomoci řešit například stavba nových center. Do té se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR zapojují soukromí poskytovatelé, investiční fondy, neziskové organizace nebo samosprávy. Covidová krize navíc ukázala důležitost neformální péče. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento týden ocenilo pečující roku i firmy, které potřebné podporují.
13. 9. 2021|

Heliport, vodní plochy a železniční vlečka. Výsadkový pluk má nový výcvikový prostor

Výsadkový pluk v Chrudimi v pondělí převzal výcvikový prostor v osadě Bílek, místní části Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Stát ho po dlouhých letech získal zpět. Vojáci tak nebudou muset jezdit na cvičení stovky kilometrů daleko jako dosud. Mezi nové součásti prostoru patří cvičné budovy, heliport, železniční vlečka a vodní plochy. Vojenská jednotka obdržela i několik desítek nových vozů.
31. 8. 2021|

Policie obvinila starostu Chotěboře kvůli úsekovému měření, píše Jihlavský deník

Policie obvinila starostu Chotěboře na Havlíčkobrodsku Tomáše Škaryda (ČSSD) kvůli úsekovému měření rychlosti aut. Informoval o tom Jihlavský deník. Uvedl také, že trestně stíhaný je i vedoucí městského odboru dopravy Pavel Málek. Důvodem je to, že podle policie platili vyšší podíl z vybraných pokut firmě, která měření zajišťovala.
22. 6. 2021|

Deště zvedly hladiny několika řek, Novohradka vystoupala na druhý povodňový stupeň

Hladiny několika řek v Pardubickém kraji a na Vysočině po častých deštích přesáhly své obvyklé stavy. Druhý stupeň, pohotovost, platil ve středu k 12:00 na Novohradce v Úhřeticích. Nejnižší povodňový stupeň, bdělost, byl na Loučné v Cerekvici nad Loučnou nebo Dašicích a na Novohradce v Luži. Tam už hladina kulminovala.
4. 11. 2020|

Pokuta za pád mostu ve Vilémově platí, potvrdil ji Ústavní soud. V troskách zemřeli čtyři lidé

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a definitivně tak potvrdil pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a letos Nejvyšší správní soud.
24. 6. 2019|

Schillerová šetří na finančních úřadech. Zeštíhlit mají minimálně v jedenácti městech

Ministerstvo financí Aleny Schillerové (za ANO) chce omezit chod finančních úřadů minimálně v jedenácti menších městech Česka. Jedná se mimo jiné o Luhačovice nebo severočeský Frýdlant. Opatření vysvětluje potřebou úspor na chodu státní správy, města se záměrem nesouhlasí.
16. 6. 2019|

Chotěboř omezila vyvážení běžných popelnic. Chce tak lidi motivovat, aby třídili odpad

Popelnice v Chotěboři na Vysočině čekají na odvoz celé dva týdny. Radnice vysvětluje prodloužení intervalu svozu směsného odpadu snahou podpořit třídění. Prakticky jsou ale výsledkem spíše přeplněné nádoby na odpadky a nespokojenost části obyvatel.
7. 3. 2019|