TÉMA

Afroameričan

Afroamerický teenager zazvonil u špatného domu, muž ho postřelil

Ve Spojených státech málem zemřel šestnáctiletý Afroameričan, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. Muž, který byl obviněn z napadení, se v úterý podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě. Případ z minulého týdne vyvolal v USA pobouření.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 22:07|

USA sledují další případ policejního násilí. Pětice strážníků ubila muže

Spojené státy řeší další případ brutálního policejního násilí. Pět policistů z Memphisu je obviněných z vraždy mladého Afroameričana Tyrea Nicholse. Úřady mluví o nezměrné brutalitě, které se na něm při zadržení měli dopustit. Případ je o to kontroverznější, že všichni obvinění strážníci jsou Afroameričané.
27. 1. 2023|

Porota v americké Georgii uznala trojici bělochů vinnou z vraždy Afroameričana Arberyho

Porota soudu v americkém státě Georgie uznala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého Afroameričana Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po zhruba desetihodinovém rozhodování. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.
24. 11. 2021|

V USA pokračuje proces v případu smrti Floyda, soud vyslechl emotivní výpovědi svědků obžaloby

Třetím dnem pokračuje v Minneapolis ve státě Minnesota aktuálně nejsledovanější soudní proces ve Spojených státech. Bývalý policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy Afroameričana George Floyda. Chauvin Floydovi klečel loni v květnu devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. U soudu nyní zaznívají emotivní svědectví těch, kteří zákroku přihlíželi.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 22:08|

Kvůli nepokojům v USA vyhlásilo už 25 měst zákaz vycházení. Policie zatkla přes 1400 lidí

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí Afroameričana  George Floyda. Ve 25 městech v 16 státech byl vyhlášen zákaz vycházení. Během protestů v Indianapolisu byli postřeleni tři lidé a jeden člověk zemřel. Newyorský starosta Bill de Blasio odsoudil incident, při němž dva vozy newyorské policie NYPD vjely do davu. Přestože americký prezident Donald Trump dříve hrozil federálním zásahem včetně nasazení vojska, neplánuje prý převzít kontrolu nad národními gardami. Z násilností obvinil Antifu, kterou chce zapsat na seznam teroristických organizací.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:49|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|

Dvakrát poražený demokratický favorit Biden se nevzdává. Naděje upíná k Jižní Karolíně

Joe Biden byl ještě nedávno favoritem boje o demokratickou nominaci do Bílého domu. V primárkách v New Hampshiru ale skončil až na pátém místě s pouhými osmi procenty hlasů. Americkým prezidentem se sedmasedmdesátiletý Biden pokouší stát už potřetí. I když jeho podpora podle průzkumů veřejného mínění klesá, politický matador se nevzdává a naděje teď upíná k Jižní Karolíně.
13. 2. 2020|

Do práce s dredy nebo afrem. New York zakázal diskriminaci kvůli účesu

Newyorská radnice vydala závazné pokyny, jimiž chce v největším americkém městě zabránit účesové diskriminaci. Podle listu The New York Times jde o první podobné opatření v USA. Směrnice chrání právo obyvatel města na „účesy vyjadřující jejich rasovou, etnickou nebo kulturní identitu“.
19. 2. 2019|