TÉMA

Michal Sedláček

V obvodu Brno-město 58 budou o Senát usilovat Dušek a Vokřál

Do druhého kola v senátním obvodu Brno-město 58 postupují senátor Jiří Dušek (za ODS) a brněnský zastupitel Petr Vokřál (za ANO). V prvním kole byl úspěšnější obhajující Dušek se ziskem 29,27 procenta hlasů. Bývalý primátor Vokřál získal podporu 26,59 procenta voličů, kteří k prvnímu kolu přišli. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 14:27|

Nejvyšší budovu Česka čeká proměna. Kromě názvu se změní i vzhled

Nejvyšší budovu v Česku, brněnský mrakodrap, čeká proměna. Nový vlastník vyhlásil soutěž pro studenty architektury z Vysokého učení technického v Brně. Vítězný návrh se může stát předlohou pro plánovanou přestavbu. V loňském roce změnila věž jméno z AZ Tower na N Tower.
1. 9. 2021|

Hlavní nádraží v Brně bude novou branou do města. Architektonickou soutěž vyhráli Holanďané

Brno představilo výsledky mezinárodní soutěže o podobu zdejšího hlavního vlakového nádraží. Vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo jeho rekonstrukcí v Amsterdamu. Podle vítězů se stavba stane novou branou do města a pozitivním impulzem pro vznikající čtvrť Trnitá na nábřeží řeky Svratky.
21. 7. 2021|

Brněnské Mendlovo náměstí čeká oprava. Nově má sloužit i k odpočinku

Proměna brněnského Mendlova náměstí, ze kterého se má stát otevřené prostranství pro trávení volného času a odpočinek, začne na podzim. Místo poblíž výstaviště se mění už nyní. Rekonstrukce dopravně zatížené oblasti zahrnuje práce na vodovodu, kanalizaci, horkovodech a dalších sítích. Předpokládaná investice města na celou oblast je 155 milionů korun, hotovo má být na konci léta 2022, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).
20. 7. 2021|

Brňané mohou připomínkovat návrh nového územního plánu. Měli by v něm najít víc zeleně

Kancelář architekta města Brna zveřejnila upravený návrh nového územního plánu. Brňané ho mohou připomínkovat do 29. června, veřejná projednání jsou v plánu na 21. a 22. června na brněnském výstavišti. Po prvním veřejném projednání loni v červnu dorazilo přes osm tisíc podání, tedy dohromady přes 36 tisíc jednotlivých námitek a připomínek, kterými se kancelář téměř rok zabývala.
17. 5. 2021|

Zasypaný železniční viadukt v Brně se promění v promenádu. Stavbu teď zkoumají geofyzici

Geofyzici začali zkoumat stav historického železničního viaduktu u hlavního nádraží v Brně. Stavba z 19. století je už přes sto let zasypaná kamením pod železničním valem. Město ale do budoucna počítá s jejím odhalením v souvislosti se stavbou nové čtvrti Trnitá, která spojí centrum města a nové nádraží u řeky.
2. 12. 2020|

Brno zahájilo soutěž na nové hlavní nádraží. Vyzvalo autory staveb ve Vídni, Berlíně a Amsterdamu

Kancelář architekta města Brna (KAM) zahájila mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonickou soutěž, ze které vzejde autor podoby nového hlavního vlakového nádraží. K účasti vyzvalo i autory hlavních nádraží ve Vídni, Berlíně a Amsterdamu. Další zájemci se mohou hlásit do 25. září. Vítěze porota vybere v červnu příštího roku.
1. 9. 2020|

Brňané budou mít víc času na připomínkování územního plánu. Veřejně se projedná až v červnu

Vedení Brna se s ohledem na nouzový stav a jeho pravděpodobné prodloužení rozhodlo posunout termín pro veřejné projednání návrhu nového územního plánu na 17. června. Původně se mělo konat 6. května. Posouvá se i termín podávání připomínek do 24. června. Město chce také umístit plány fyzicky na úřady všech městských částí, aby lidé, kteří návrh nechtějí studovat na internetu, nemuseli na magistrátní pracoviště v Kounicově ulici.
2. 4. 2020|

Starý územní plán Brna brzdí výstavbu. Veřejnost mohla poprvé připomínkovat nový

Obyvatelé Brna mohli poprvé veřejně připomínkovat 150 změn územního plánu, které navrhla Kancelář architekta města. Nový plán má jednak umožnit větší proměny nevyužívaných průmyslových areálů na obytné čtvrti, pamatuje ale i na menší zásahy, kdy bude například na zahradách možné postavit rodinný dům. Na některé změny čekají lidé nebo developeři roky, aktuální územní plán je už z roku 1994 a v posledních letech rozvoj Brna brzdí.
22. 10. 2019|

Od Mendláku po Špitálku. Výstava v Urban centru ukazuje Sedm podob Brna budoucnosti

V brněnském Urban centru se na více než sedmdesáti vizualizacích veřejnosti představí sedm architektonických a urbanistických soutěží, které připravila Kancelář architekta města Brna (KAM). Zájemci si mohou prohlédnout oceněné návrhy například na podobu Mendlova náměstí nebo brněnského výstaviště i zadání na podobu chytré čtvrti Špitálka.
14. 2. 2019|