TÉMA

Salzburg

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Archeologové našli v solném dole 2200 let starou dětskou botu

Výjimečný objev učinili archeologové, kteří zkoumají prastarý důl sloužící k těžbě soli nedaleko rakouského Salcburku. V jeho hlubinách se jim podařilo najít 2200 let starou dětskou botičku. Podle studie je v téměř dokonalém stavu.
25. 9. 2023|

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

V Monaku zemřela sochařka Anna Chromy, autorka „prázdného pláště“ u Stavovského divadla

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. Potvrdila to hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.
19. 9. 2021|

Německo má už 158 obětí záplav, v sobotu bouřky udeřily na východě země

Počet obětí ničivých záplav v Německu se vyšplhal na 158. Nejvíce postiženou spolkovou zemí je Porýní-Falc, která nyní hlásí 110 mrtvých. Policie vyjádřila obavu, že počet obětí se bude dál zvyšovat. Silné deště pak v sobotu večer zasáhly i východ země a způsobily záplavy ve východní části Saska u hranic s Českem, v jihovýchodní části Bavorska a na západě Rakouska. Belgie hlásí zatím 31 mrtvých.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 19:33|

Z Gurlittovy sbírky ubylo. Německo vrátilo čtrnáct obrazů potomkům jejich židovských majitelů

Německo vrátilo potomkům původních židovských majitelů všech čtrnáct obrazů ze sbírky Cornelia Gurlitta, u kterých se podařilo prokázat, že je nacisté ukradli. Uvedla to v pátek zmocněnkyně vlády pro kulturu Monika Grüttersová, informovala agentura AFP. V Gurlittově sbírce jsou stovky děl předních světových umělců, které se našly v letech 2012 a 2014 v nemovitostech muže, jehož otec pracoval v nacistickém Německu jako obchodník s uměním.
15. 1. 2021|

Rakušané mají o hromadné testování zájem, na Slovensku zkusí odběry pro žáky a jejich rodiče

V Rakousku začalo plošné testování na koronavirus na úrovni spolkových zemí. Otestovat se mohou nechat obyvatelé Vídně, Tyrolska a Vorarlberska. Zájem byl od brzkého rána značný, odběry ale doprovázely problémy s elektronickým systémem. Slovensko mění pravidla pro příjíždějící osoby a na vybraných školách připravuje testování žáků a jejich rodičů. Pandemií covidu-19 se má zabývat na mimořádném zasedání Valné shromáždění OSN.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:10|

Rakousko má nové ohnisko. V Sankt Wolfgangu v Solné komoře se koronavirem nakazilo 62 lidí

Městečko Sankt Wolfgang u jezera Wolfgangsee v Solné komoře je novým rakouským ohniskem nákazy koronaviru. Z více než tisícovky testů tam byla infekce prokázána u 62 osob, což je bezmála o desítku více než v pondělí. Zasaženo bylo v Sankt Wolfgangu celkem sedmnáct hotelů a restaurací a jeden obchod. V blízkých obcích Sankt Gilgen a Strobl se infekce objevila ve dvou penzionech a na koupališti.
29. 7. 2020Aktualizováno29. 7. 2020, 14:28|

Na Drachenwandu zahynul šestiletý chlapec z Česka. Rodinu zastihla tma

Na rakouské hoře Drachenwand zahynul v sobotu večer šestiletý chlapec z Česka. S rodinou se vypravili na ferratu – po cestě s jistícími prvky – na horu, která je součástí pohoří Solné komory. Výstup jim trval dlouho, skupinu zastihla tma, avšak i tak se rozhodli sestoupit. Chlapec během cesty uklouzl a zřítil se z šedesátimetrového srázu.
23. 2. 2020|

Evropu zasáhne teplý fén. V Alpách stoupnou teploty na 20, na Šumavě může být 16 stupňů

Českou republiku i okolní státy čeká tento týden neobvykle teplé počasí. Jeho příčinou bude proudění teplého vzduchu z jihu, které přinese na mnoho míst jarní teploty. Kvůli takzvanému teplému fénu se budou v úterý pohybovat poměrně vysoko nad nulou.
17. 12. 2019|

Český Krumlov zpoplatní vjezd autobusů. Rychlá turistika město dusí

Jako první město v Česku bude Český Krumlov vybírat peníze za vjezd zájezdových autobusů. Do města zapsaného na seznam UNESCO jich ročně přijede 16 tisíc, v hlavní sezoně třeba i stovka za den. Dopravní problémy se každý rok zhoršují. Radnice chce proto regulovat počty krátkodobých návštěvníků a zvýšit své příjmy. Cestovní agentury začnou za autobusy platit od června.
17. 3. 2019|

Pěvkyně Renée Fleming slaví šedesátiny. Rusalka i Arabella v MET poprvé vystoupila jako záskok

Americká sopranistka Renée Flemingová slaví šedesátiny. Její kariéra je spjata s Metropolitní operou (MET), kde debutovala v roce 1991 jako hraběnka v Mozartově Figarově svatbě. Na newyorské scéně zpívala především velké lyrické postavy, například Dvořákovu Rusalku. S MET se rozloučila předloni svou další parádní rolí: Maršálkou ve Straussově Růžovém kavalírovi. Prodala přes dva miliony nahrávek.
14. 2. 2019|