TÉMA

Českolipsko

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Na Českolipsku se potvrdil africký mor prasat

Africký mor prasat se v Libereckém kraji dál šíří. Po čtrnácti případech na Frýdlantsku laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila nákazu u divokého prasete uloveného v Ralsku na Českolipsku, v katastru obce Hradčany. Státní veterinární správa (SVS) kolem místa vymezila takzvané pásmo infekce a v oblasti o výměře přes 230 kilometrů čtverečních nařídila mimořádná veterinární opatření, řekl mluvčí Petr Vorlíček. Obce musí udělat soupis prasat a chovatelé musí některá porazit.
4. 5. 2023|

Policisté po čtyřech dnech objevili pohřešovanou dívku z Českolipska, je v pořádku

Policie po čtyřech dnech vypátrala čtrnáctiletou K. V. ze Zákup na Českolipsku. Dívka v pondělí odešla z domova a od té doby o sobě nedala vědět. Existovaly obavy, že by mohla spáchat sebevraždu. Muži zákona ji našli ve čtvrtek odpoledne v Ústí nad Labem. Je v pořádku, řekla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policii během pátrání kontaktovalo několik svědků, kteří dívku zřejmě viděli cestovat stopem mezi Libereckým, Středočeským a Pardubickým krajem.
21. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:19|

Škody po deštích už Liberec odhaduje na téměř 240 milionů. Na obnovu majetku by mohlo město dostat dotaci

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu na téměř 240 milionů korun. Největší jsou na silnicích, a to za 156 milionů. S obnovou veřejného majetku po živelních katastrofách by měly pomoci dotační tituly vyhlášené zejména ministerstvem pro místní rozvoj na přelomu srpna a září. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).
26. 7. 2021|

Stádo zubrů obývá Ralsko už téměř desetiletí. Letos přibylo devět telat

Už skoro 10 let žijí v bývalém vojenském prostoru Ralsko zubři. Pětihlavé stádo do obory Židlov přivezli v lednu 2011 z Polska. Od té doby se počet zubrů na Českolipsku zdesetinásobil. Jen v letošním roce se tam narodilo devět telat.
16. 12. 2020|

Dva lidé jsou v kritickém stavu po výbuchu v Hamru na Jezeře. Dalších šest je zraněno

Osm lidí utrpělo v úterý zranění při nečekané chemické reakci zatím neznámých látek v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Na pozorování do liberecké nemocnice muselo i deset záchranářů zasažených neznámou látkou. Všichni už ale byli propuštěni do domácí péče, oznámil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 21:49|

V Ralsku bourají bývalou kotelnu s komíny. Prostor chtějí zalesnit, aby se neproměnil ve skládku

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku šly k zemi ruiny bývalé kotelny včetně tří bezmála dvacetimetrových komínů. Pracovníci přitom ani nemuseli použít výbušniny, stačilo několikrát zabrat lžící bagru a první z komínů se s rachotem zřítil k zemi a zmizel v oblaku prachu. Za pár dnů už z bývalé kotelny nezbude vůbec nic. Těžká technika vyčistí pozemek do půlmetrové hloubky, zahrne ho zeminou a prostor se pak oseje trávou a osází borovicemi.
13. 2. 2019|