TÉMA

Biologické centrum

Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.
23. 4. 2023|

Nový ministr Arenberger hledá cesty pro použití ruské vakcíny Sputnik V

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řeší, za jakých podmínek by šlo umožnit očkování proti koronaviru lidem, kteří mají zájem i o dosud neschválené vakcíny, jako je i ruský Sputnik V. O podklady k vakcínám požádal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).
8. 4. 2021|

„Berlín postavil šest očkovacích center, u nás nevidím nic,“ kritizuje projekt očkování Levínský

Na vývoji vakcín proti covidu-19 pracují desítky firem a vědeckých pracovišť po celém světě. Evropská unie schválila nákup dávek očkovací látky od několika společností. V Česku by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo začít masově očkovat na přelomu ledna a února. To je podle Reného Levínského, který se věnuje tvorbě epidemiologických modelů, pozdě. Dalšími hosty Událostí komentářů pak byli biolog Libor Grubhoffer, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt a odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál.
8. 12. 2020|

Počet nakažených klíšťovou encefalitidou v červenci výrazně narostl

V červenci se klíšťovou encefalitidou v Česku nakazilo 208 lidí. Nemocných přibylo víc než za celé první pololetí. Na červenec připadá i téměř čtyřicet procent z celkového počtu letos nakažených lymeskou boreliózou. Informace České televizi poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 8. 2020|

Jihočeští biologové mohou jako první v republice sledovat šestsettisíckrát zvětšené buňky ve 3D

Pohledy do mikrosvěta získávají díky nejnovějšímu elektronovému mikroskopu, který právě začali používat vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR), nový – třetí – rozměr. Na rozdíl od ostatních elektronových mikroskopů, které umožňují získat pouze dvourozměrné zobrazení pozorovaného objektu, nový, vysoce rozlišovací rastrovací elektronový mikroskop Apreo VS dokáže vytvořit třírozměrný obraz vzorku.
13. 2. 2019|