TÉMA

Klouzavý mandát

Koalice jednají o programu, na klouzavém mandátu se zatím neshodují

Nově vznikající vládní koalici rozděluje ve vyjednávání klouzavý mandát. Tedy princip, podle kterého by členové kabinetu neměli hromadit funkce a poslanecký mandát by měli předat náhradníkům. Zatímco Piráti a STAN ho chtějí prosadit do programového prohlášení, uskupení SPOLU v něm naopak podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) nevidí smysl.
30. 10. 2021|

Senát odmítl zavedení klouzavého mandátu pro ministry, schválil korespondenční volbu ze zahraničí

Senát zamítl zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Horní komora se též postavila proti změně ústavy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na kontrolu dalších veřejných peněz nebo některých firem s účastí samospráv a státu. Souhlasila naopak s pokutami za pyrotechniku na stadionech a schválila návrh novely zákona, která má zavést pro Čechy v zahraničí korespondenční hlasování při sněmovních a prezidentských volbách. Zmrazení platů vrcholných politiků nestihla projednat. Sněmovní návrhy, které senátoři vrátili nebo zamítli, nebudou jako zákony přijaty, protože stávající sněmovně skončilo funkční období.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:04|

Piráti a STAN řeší souběh politických funkcí. Klouzavý mandát ještě není uzákoněn

Povolební jednání dál pokračují. V pátek se ustavil poslední poslanecký klub, který patří STAN. Ti ve volbách kandidovali v koalici s Piráty. Obě síly mají na pondělní koaliční radě řešit možnosti takzvaného klouzavého mandátu. Zatímco Starostové chtějí apelovat na kandidáty na ministry z řad poslanců, aby se pak věnovali jen jedné funkci, tak Piráti chtějí čekat na uzákonění tohoto principu.
16. 10. 2021|

Sněmovna klouzavý mandát schválila, v Senátu ale možná narazí

Osud návrhu na zavedení takzvaného klouzavého mandátu, který má zabránit kumulaci politických funkcí, je nejistý. Po schválení ve sněmovně zaznívají v Senátu hlasy, aby se plénum předlohou zatím nezabývalo. Podle návrhu by členové vlády mohli dobrovolně předat poslanecké místo náhradníkovi.
11. 7. 2021|

Poslanci schválili rozšíření úhrad za dobrovolná očkování z pojištění

Hrazení některých dobrovolných očkování ze zdravotního pojištění se zřejmě rozšíří. Změní se i úhrady moderních léků s cílem jejich lepší dostupnosti. Předpokládá to novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou s úpravami schválila sněmovna. Nyní ji posoudí senátoři. Dolní komora schválila také senátní doplnění Listiny základních práv a svobod, podle které se lidé budou moci bránit se zbraní. Členové vlády budou nově zřejmě moci postoupit poslanecký mandát náhradníkům po dobu svého angažmá v kabinetu. Ústavní změnu poslanci schválili.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 15:11|

Poslanci schválili klouzavý mandát. Ministři by mohli dobrovolně předat sněmovní křeslo náhradníkům

Členové vlády by do budoucna mohli dobrovolně předat poslanecký mandát náhradníkům, dokud by měli angažmá v kabinetu. Zavedení tohoto klouzavého mandátu obsahuje novela ústavy, kterou sněmovna schválila nejmenším potřebným počtem 120 hlasů ze 157 přítomných poslanců.
18. 6. 2021|

Poslanci interpelovali ministry. Požádali o kroky proti vyvádění povolenek z Liberty

Sněmovna schválila usnesení, kde žádá vládu, aby podnikla kroky proti prodeji emisních povolenek z hutní firmy Liberty Ostrava. Poslanci také poslali do závěrečného kola schvalování novelu ústavy, která obsahuje zavedení klouzavého mandátu, a přiblížilo se i odškodnění protiprávně sterilizovaných žen nebo návrh na přeměnu kojeneckých ústavů. Většinu dne se ale věnovali interpelacím na premiéra Andreje Babiše (ANO) a na členy jeho vlády.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 18:05|

O zrušení maturity z matematiky poslanci nerozhodli. Neshodne se na něm ani koalice

O zrušení povinné maturity z matematiky se rozhodne až příští rok. Vládní snahu o zrychlené schvalování v pátek zablokovaly SPD a KSČM. Návrh vlády neměl jednoznačnou podporu ani u koaličních poslanců, dolní komora proto ani po tříhodinové diskuzi zatím první kolo projednávání neuzavřela. Naopak sněmovna v pátek v prvním čtení podpořila zákon proti dvojí kvalitě potravin a do druhého čtení poslanci poslali také novelu, která zakazuje množírny zvířat a zpřísňuje i podmínky pro chov šelem.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 16:43|

Ke klouzavému mandátu se vláda postavila neutrálně. Za ministry by do sněmovny nastoupili náhradníci

K poslaneckému návrhu na zavedení klouzavého mandátu se Babišova vláda postavila neutrálně. Na brífinku po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Podle návrhu Pirátů by členové vlády po dobu svého působení v kabinetu nesměli být zároveň členy Poslanecké sněmovny. Na dočasnou dobu by tak za ně do sněmovny zasedl náhradník.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 19:57|

Piráti chtějí klouzavé mandáty, připravili návrh. Pro jsou i poslanci za ANO, SPD a STAN

Klouzavý mandát se opět stal předmětem diskusí v kuloárech Poslanecké sněmovny. Piráti připravili návrh, podle něhož by členové vlády neměli být zároveň poslanci, dokud budou zastávat vládní funkci. Podepsalo jej 46 poslanců včetně zástupců ANO, SPD a STAN. Zdrženlivější jsou k předloze lidovci nebo občanští demokraté.
10. 2. 2019|