TÉMA

Svaz dovozců automobilů

Autonomní řízení nesmí brzdit legislativa, shodli se Kupka s Pokorným

Celá řada asistenčních systémů, které předjímají fungování autonomních vozidel, nyní funguje a přispívá ke snižování dopravních nehod, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dodal, že Česko bude s nastavenou legislativou ohledně autonomní mobility jedním z prvních států EU. Tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný ocenil snahu vlády. Zmínil, že současné technologie týkající se samořídících aut se teprve vyvíjejí, nicméně je potřeba, aby na to byla připravena legislativa a nebrzdila výrobce.
12. 4. 2024|

Podnikatelé skupují luxusní automobily, chtějí na poslední chvíli využít daňové benefity

Prodejci luxusních automobilů hlásí rekordní zájem o své vozy. Prodeje nových i ojetých aut oproti loňsku rostou o desítky procent. Pro Českou televizi to uvedly Svaz dovozců automobilů a oslovené autosalony. Důvodem jsou změny, které má od nového roku přinést konsolidační balíček. Kvůli němu bude nákup dražších vozů méně výhodný než dosud. Firmy a živnostníci to tak chtějí stihnout před zavedením nových pravidel.
8. 12. 2023|

Prodeji aut se v Česku daří. Odbyt nejvíce vzrostl Škodě

Prodej nových osobních aut v Česku za první tři kvartály letošního roku meziročně vzrostl téměř o 16,5 procenta na 167 564 vozidel. Odbyt se oproti loňsku zvyšoval ve všech kalendářních měsících. Registrace stouply naposledy v září o více než 15,5 procenta na 17 208 aut. Prodeje nicméně letos rostou po celé Evropě. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Podle odhadů bude v příštích měsících růst prodejů oslabovat, ale zůstane nad úrovní loňského roku. Za celý rok by se v tuzemsku mohlo prodat až 225 tisíc nových aut.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 13:59|

Elektrická auta jsou v kurzu. V červnu se jich v EU poprvé prodalo víc než naftových vozů

Prodej automobilů s plně elektrickým pohonem byl v červnu v Evropské unii poprvé vyšší než prodej naftových aut. Ukázaly to údaje Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Zájem o nové osobní automobily v EU se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 5,4 milionu vozů. Automobilový trh tak vykázal růst jedenáctý měsíc za sebou. Čísla rostla ve všech zemích s výjimkou Maďarska.
19. 7. 2023|

Automobilky se obávají „zadřených kol“. Po stropu na ceny energií v ČT volali šéfové Škody, Hyundai i Toyoty

Tuzemští výrobci automobilů s obavami sledují růst cen elektřiny i zemního plynu, které se mohou zásadně propsat do výroby jich samotných i jejich dodavatelů, a závažně tak ovlivnit i českou ekonomiku. Předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer i generální ředitel české Hyundai Martin Saitz ve vysílání ČT24 vyzvali vládu, aby energie pro velké podniky zastropovala.
20. 10. 2022|

Prodej nových aut loni v Česku klesl o 19 procent. Nejčastěji lidé volili benzinové vozy a SUV

Prodej nových osobních aut v Česku loni klesl o 18,8 procenta na 202 971 vozů. Je to o téměř 47 tisíc aut méně než o rok dříve. Důvodem byla opatření proti koronavirové epidemii. Oznámil to ve středu Svaz dovozců automobilů.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:18|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|

Testy odhalily nekvalitní filtr pevných částic s platnou certifikací. Úřady se ho snaží zakázat

V Česku se podle ministerstva dopravy prodává série nekvalitních filtrů pevných částic do aut s naftovým motorem. Jde o polský výrobek s platnou certifikací. Testy ukázaly, že mimo jiné propouští mnoho škodlivin. Resorty dopravy a životního prostředí se snaží jeho prodej zakázat.
13. 1. 2020|

Prodej osobních aut v pololetí klesl o více než desetinu. Trh je nasycený, míní ekonom

Trh s osobními auty v Česku se v prvním pololetí meziročně snížil o 10,6 procenta na 128 498 vozů. V červnu se trh propadl o 15,5 procenta. Nejmenší snížení zaznamenal segment terénních SUV a velkoprostorových rodinných vozů. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 16:21|

Bourané auto se při neodborném servisu může stát hrozbou. Změnit to mohou certifikované opravy

Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Měl by zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách. Teď se těžko zjišťuje, kdo a jak rekonstrukci po těžké havárii provedl. Neodborně opravená auta se přitom mohou dostat do prodeje a nového majitele, který o opravě neví, při případné další nehodě ohrozit.
8. 2. 2019|