TÉMA

Cebia

Český vozový park stárne od covidu rychleji, průměrný věk aut je šestnáct let

Po českých silnicích jezdí čím dál starší auta. Jejich aktuální průměrný věk činí šestnáct let. Cena aut v posledních letech totiž prudce vzrostla, hlavně kvůli opatřením pro snížení emisí v dopravě. A následně zdražovala i ta ojetá. I tak se jich v Česku loni prodalo třikrát více než nových. Výsledkem je třetí nejstarší vozový park v Evropské unii.
17. 3. 2024|

Autobazary zažívají rekordní poptávku po vozech. Nabídka však vázne

Autobazary zažívají po konci koronavirových restrikcí a opětovném otevření rekordně vysokou poptávku. Nabídka je ale výrazně nižší. I proto zánovní vozy zdražují. U některých modelů stoupla cena od ledna až o osm procent.
12. 7. 2021|

Ojeté vozy je třeba prověřovat, nabádají experti. Často jsou nabourané

S prodejem ojetých aut jsou spojené různé podvody, mezi nejčastější patří stáčení tachometrů a zatajování havárií, které vozidlo prodělalo. V současnosti lidé čím dál častěji vybírají vozy přes internet. Odborníci radí ještě více zbystřit a prověřit historii nabízeného auta. Víc než v polovině ojetin mohli jejich majitelé bourat, včetně velmi vážných střetů.
16. 11. 2020|

Bourané auto se při neodborném servisu může stát hrozbou. Změnit to mohou certifikované opravy

Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Měl by zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách. Teď se těžko zjišťuje, kdo a jak rekonstrukci po těžké havárii provedl. Neodborně opravená auta se přitom mohou dostat do prodeje a nového majitele, který o opravě neví, při případné další nehodě ohrozit.
8. 2. 2019|