TÉMA

Solení

Češi solí až třikrát víc, než by měli. Ministerstvo to chce změnit

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně, který chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Cílem je proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na úterní tiskové konferenci program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.
10. 4. 2024|

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Řada školních jídelen příliš solí, ukázaly kontroly jihomoravských hygieniků

Příliš soli je podle hygieniků v každém pátém obědě, které vydávají školní jídelny v Jihomoravském kraji. Pracovníci hygienických stanic se ve čtvrtek vydali na kontrolu, při níž kontrolovali také teplotu nebo způsob skladování jídla.
2. 12. 2023|

Dopravní zima začala. Silničáři zbrojí sypače, u D1 vznikla nouzová plocha pro kamiony

Začala dopravní zima. Zatímco řidiči musí být připraveni přezout na zimní pneumatiky, pokud nasněží, silničáři se starají, aby auta na zimních dojela, kam mají. Krajské silniční správy již mají seřazené sypače.
1. 11. 2019|

V Olomouci se nesmí solit chodníky. Technickým službám to znesnadňuje úklid

Zimní údržbu chodníků v Olomouci při vydatnějším sněžení komplikuje vyhláška z roku 2009, podle které se na zasněžené či zledovatělé komunikace pro pěší nesmí používat sůl. Pracovníci Technických služeb města Olomouce tak mají problém udržet chodníky ve schůdném stavu. Ušlapaný sníh nedokáže odstranit ani technika, sdělil vedoucí zimní údržby technických služeb Antonín Zíval.
4. 2. 2019|