TÉMA

Autobazar

Podvodníci nabízejí ojetá nebo bouraná auta z celé Evropy jako dovoz z Německa

Při nákupech ojetých vozů z Německa mohli Češi přijít jen loni až o 250 milionů korun. Spočítala to společnost Cebia, a na triky v přeregistracích upozorňuje i Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. Auta se do Česka dováží z celé Evropy, ale často na jeden či dva dny zamíří do Německa, kde získají registraci, a pak už se takto do republiky prodávají. Rozdíl v ceně může být i desítky tisíc korun.
10. 4. 2023|

Zájem o ojetiny klesá, i když cena už stagnuje

Na trhu s ojetými automobily dochází k výrazné změně. Podle oslovených prodejců zájem o vozidla z druhé ruky klesá. Jejich průměrná cena oproti loňsku vzrostla o patnáct procent na bezmála tři sta tisíc korun, zdražování se už ale nyní zastavilo. Kvůli růstu cen prakticky všeho se však lidé do nákupu auta příliš nehrnou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 23:17|

Cena ojetých vozů stagnuje či klesá. Podle prodejců ale není jisté, že zlevňování vydrží

Několikaletý růst cen ojetých vozů se podle některých prodejců zastavil. Najdou se i modely, které dokonce zlevňují. Důvodem je jednak odkládání nákupů, v případě dovozu ze zahraničí pak slabší euro. Zatímco u aut prodaných v Česku je zlevnění nepatrné, za hranicemi je pokles výraznější. Prodejci ale upozorňují, že není jisté, zda tento trend vydrží.
18. 7. 2022|

Autobazary zažívají rekordní poptávku po vozech. Nabídka však vázne

Autobazary zažívají po konci koronavirových restrikcí a opětovném otevření rekordně vysokou poptávku. Nabídka je ale výrazně nižší. I proto zánovní vozy zdražují. U některých modelů stoupla cena od ledna až o osm procent.
12. 7. 2021|

Hradec Králové se pustil do odtahu vraků, do konce června jich odveze až šedesát

Kdo v Hradci Králové dlouhodobě nepoužívá auto a nechává ho stát na jednom místě, by si měl dát pozor. Hrozí totiž, že město prohlásí jeho vůz za vrak, ještě tento měsíc ho odtáhne a následně zlikviduje. Radnice se pustila do hromadného odtahu, který čeká zřejmě několik desítek zaparkovaných aut.
16. 6. 2021|

Ojeté vozy je třeba prověřovat, nabádají experti. Často jsou nabourané

S prodejem ojetých aut jsou spojené různé podvody, mezi nejčastější patří stáčení tachometrů a zatajování havárií, které vozidlo prodělalo. V současnosti lidé čím dál častěji vybírají vozy přes internet. Odborníci radí ještě více zbystřit a prověřit historii nabízeného auta. Víc než v polovině ojetin mohli jejich majitelé bourat, včetně velmi vážných střetů.
16. 11. 2020|

Muži podle soudu zapálili maršovský zámek i autobazar. Nepravomocně dostali dlouholeté tresty

Léta za mřížemi nejspíše stráví šestice mužů, které soud usvědčil, že zapálili zámek v Horním Maršově a také autobazar u Humpolce. Navíc podle rozsudku, na který upozornil regionální Deník, kradli ve Švandově divadle v Praze. Nejmírnější z trestů je pětiletý, ostatní se ale pohybují kolem deseti let ve vězení nebo i výše. Rozsudek zatím není pravomocný, lhůtu na odvolání si vzali obžalovaní, ale i státní zástupce.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 18:21|

PŘEHLEDNĚ: Co už otevřelo, jak se obnovuje výuka a jak to bude s rouškami?

Vláda v dubnu schválila podrobný plán postupného uvolňování restriktivních opatření, který měl platit v případě, že se bude dařit držet šíření koronaviru pod kontrolou. Díky příznivé situaci harmonogram nakonec o dva týdny urychlila, poslední vlna rozvolňování tedy přišla 25. května. Netýká se ale úplně všeho. V plném rozsahu se třeba do července nevrátí výuka do škol.
14. 4. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:41|

Kamion v Prostějově najel do autobazaru. Zdemoloval desítky aut za sedm milionů

V Letecké ulici v Prostějově havaroval kamion, který prorazil oplocení autobazaru a v plné rychlosti vjel mezi vystavená vozidla. Poškodil desítky aut za sedm milionů korun. Podle zaměstnanců bazaru šlo převážně o rok staré Škody Rapid, šestnáct vozidel je údajně na odpis.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 11:28|

Bourané auto se při neodborném servisu může stát hrozbou. Změnit to mohou certifikované opravy

Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Měl by zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách. Teď se těžko zjišťuje, kdo a jak rekonstrukci po těžké havárii provedl. Neodborně opravená auta se přitom mohou dostat do prodeje a nového majitele, který o opravě neví, při případné další nehodě ohrozit.
8. 2. 2019|

Více než polovina autobazarů loni porušila zákon. Lhaly o technickém stavu i počtu ujetých kilometrů

Více než polovina kontrolovaných autobazarů loni při prodeji ojetých aut porušila zákon, zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI). Nejčastěji šlo o použití nekalé obchodní praktiky. Inspektoři uložili 73 pokut celkem za zhruba dva miliony korun, uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.
1. 2. 2019|