TÉMA

Ljudmila Ulická

Ljudmila Ulická se v Jákobově žebříku probírá rodinným archivem i dvacátým stoletím

Ve svém zatím posledním románu Jákobův žebřík vyšla spisovatelka Ljudmila Ulická z rodinných archivů. Dvacáté století sleduje očima několika generací, jejichž osudy propojují Kyjev s Moskvou. Zatím nejosobnější kniha ruské autorky, toho času žijící v Německu, vyšla letos také v českém překladu.
1. 4. 2023|

Svět knihy Praha žije pro knihy, především z Itálie. Nedorazí ale nobelistka Alexijevičová

„Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem,“ hlásí moto aktuálního ročníku Světa knihy Praha, který začal ve čtvrtek. Mezinárodní veletrh a literární festival si ho vypůjčil od Umberta Eca, jehož rodná Itálie je navíc letošním čestným hostem. Výraznou pozornost se organizátoři rozhodli také věnovat Ukrajině. Veletrh ale představuje současnou tvorbu celkem z třiatřiceti zemí a regionů. Svůj stánek na pražském Výstavišti opět rozbila i Česká televize. Naopak pořadatelé těsně před začátkem oznámili, že nepřijedou dvě autorky, význam jejichž účasti ještě posílila válka na Ukrajině: Světlana Alexijevičová a Ljudmila Ulická.
9. 6. 2022|

Ruská moc sama neví, co přesně chce, míní spisovatelka Ljudmila Ulická

Ruská spisovatelka Ljudmila Ulická patřila k těm, kteří odsoudili agresi své vlasti vůči sousední Ukrajině. Po vypuknutí války z Moskvy, podobně jako další ruští intelektuálové, odešla. Doufá v brzký konec konfliktu. „Nikdo nepotřebuje tisíce ztracených životů ve jménu těžko říct čeho,“ konstatuje. V českém překladu by ještě letos měl vyjít její román Jakobův žebřík. Epická freska zachytila více než století ruských dějin.
20. 4. 2022|

„Je to i naše vina.“ Válku kritizují i ti, kteří jinak proti režimu neprotestují, všímá si překladatelka v Rusku

Kritika války zaznívá i ze země samotného agresora – Ruska. Od napadení Ukrajiny se distancují někteří ruští intelektuálové, stejně jako celebrity. Navzdory skutečnosti, že jim za taková slova hrozí postih. Třeba spisovatelka Ljudmila Ulická nebo herec z ruské filmové verze o tragédii v Černobylu Danila Kozlovskij. Podle překladatelky Aleny Machoninové, která žije v Moskvě, mluví zástupci umělecké a intelektuální scény často o studu a bolesti.
2. 3. 2022|

Rusko se vzdaluje Evropě, míří na východ a do minulosti, říká spisovatelka Ljudmila Ulická

Sbírá literární ceny a nebojí se veřejně kritizovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Čtenáři a kritiky uznávaná, ale ruským režimem zatracovaná spisovatelka Ljudmila Ulická je dobře známá i českému publiku. Nyní česky vychází její román Případ Kukockij, který je oslavou svobodného rozhodnutí. Nejen o něm s proslulou autorkou v jejím moskevském bytě hovořil zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas. Celý rozhovor odvysílá sobotní Interview ČT24.
6. 3. 2019|

Knižní novinky: Scénář od Rowlingové, učebnice komiksu a Urbanův kar za Vary

Na jména Michela Houellebecqa, J. K. Rowlingové nebo Miloše Urbana lákají čtenáře tuzemská nakladatelství. Právě nové knihy nebo překlady novinek těchto autorů zmiňují ediční plány na konec zimy a jaro.
2. 2. 2019|