TÉMA

Stanislav Kolíbal

Geometrie ano, street art ne. Stanislav Kolíbal a Karel Štědrý hledají Paralely

Data narození Stanislava Kolíbala a Karla Štědrého od sebe dělí více než půl století. Přesto se oba výtvarníci na mnohém shodnou, například v zájmu o geometrii. Kolíbal v ní hledá jednotu a řád, Štědrý ji považuje za spojku mezi generacemi. Paralely své tvorby umělci aktuálně hledají na společné výstavě v pražské Galerii Villa Pellé.
29. 3. 2022|

Praha představila podobu dalších stanic metra D. Zaměřila se na jejich umělecké ztvárnění

Praha už zná podobu tří stanic budoucího metra D – Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory. Vizualizace zveřejnil na Facebooku náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (za Praha sobě). Podle něj se magistrát zaměřil na jejich umělecké ztvárnění, architektonicky už do nich údajně nebylo možné zasáhnout, aby se stavba nezdržela. Tři stanice metra D navrhli Vladimír Kopecký, Jiří Černický a Stanislav Kolíbal.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 23:10|

Národní galerie v nové sezoně nasazuje Kolíbala, Gebauera i Poea. A přidává brutalismus

Národní galerie Praha otevírá ve své hlavní budově, Veletržním paláci, čtyři nové výstavy. Sezonu zahajuje večer 5. března „grand openingem“ pro veřejnost. První návštěvníci si tak budou moci projít retrospektivní výstavu Kurta Gebauera, ohlédnutí za instalací Stanislava Kolíbala z benátského bienále a díla, k nimž české výtvarníky inspiroval E. A. Poe. Čtvrtou novinkou je výstava věnovaná pražským brutalistním stavbám.
5. 3. 2020|

Recenze: Žít v zajímavé době… na benátském bienále

Nejen za notoricky známými památkami můžou lidé vyrazit do italských Benátek. Letošní 58. Mezinárodní bienále výtvarného umění představuje v zahradách Giardini, ve vojenském prostoru Arsenale i v městských palácích a domech své expozice až do 24. listopadu 2019. Návštěvníky této události mnohakilometrová umělecká tour navede za nečekanými a různorodými vizuálně duchovními zážitky.
19. 5. 2019|

Na Stanislava Kolíbala padla stará čínská kletba. Zastoupí Česko na bienále v Benátkách

Průkopník českého avantgardního umění Stanislav Kolíbal bude reprezentovat Českou republiku na 58. výtvarném bienále, které začíná v květnu v Benátkách. 93letý umělec podle odborné poroty stále hovoří současným jazykem a promluví tak i k tématu letošního ročníku: umění jako možná odpověď na složitost dnešní doby.
29. 1. 2019|