TÉMA

Karel Strachota

Pro děti zavřené u počítačů představují hrozbu falešné zprávy i kyberšikana

Téměř rok trávily děti kvůli pandemii koronaviru značnou část dne v on-line prostředí. Na internet se chodily vzdělávat, udržovat a rozšiřovat svůj talent i komunikovat s vrstevníky. Staly se tak zároveň i snazšími cíli například pro dezinformace, se kterými se v období koronaviru neuměli vyrovnat ani někteří dospělí. Na situaci uplynulých měsíců reaguje pátý ročník Týdnů mediálního vzdělávání společnosti Člověk v tísni, experti na mediální výchovu pro něj zvolili motto „Mediální ring. Rozhodni, kdo zvítězí“. Podrobnosti přináší pořad Newsroom ČT24.
15. 5. 2021|

Měsíc filmu na školách připomene studentům média za totality. Letos distančně

Tématem 16. ročníku Měsíce filmů na školách, který se koná v listopadu v rámci projektu Příběhy bezpráví, jsou média a totalita. On-line filmy a besedy se zaměří na roli médií v totalitní společnosti a na to, jakým způsobem vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Tradiční akce tak pomůže učitelům v distanční výuce.
2. 11. 2020|

Socialistka, feministka i protivnice nacismu a komunismu. Historici připomněli šíři odkazu Horákové

Před 70 lety prožívala v Pankrácké věznici své poslední hodiny Milada Horáková. Byla to významná právnička, historička, osobnost první a druhé republiky. Její justiční vražda byla dokonána 27. června. Česko si ji připomíná transparenty s jejím portrétem a s nápisy„Zavražděna komunisty“ i na řadě pietních akcí.
26. 6. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Spory o mediální výchovu. Podle odborníků je opomíjená, Plaga mluví o „vlamování do otevřených dveří“

Mediálnímu vzdělávání se ve školách věnuje málo času a učitelé pro něj mají malou podporu – to v otevřeném dopise ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO) říká Platforma pro mediální vzdělávání, která sdružuje organizace, které se tématem odborně zabývají. „Mediálnímu vzdělávání není v českém školství věnována dostatečná pozornost. Považujeme to v dnešní době za velkou chybu,“ říká v novém podcastu Karel Strachota z Člověka v tísni, jedné z třinácti organizací podepsaných pod dopisem.
28. 2. 2020|

Změna klimatu má dopad na lidská práva, varuje Jeden svět. Jako host přijede i režisér Sencov

Oceňovaný makedonský dokument Země medu zahájí už 22. ročník festivalu Jeden svět. Přehlídka snímků o lidských právech, která má v programu více než 130 titulů, začne pátého března v Praze, poté se přesune do dalších měst. Hostem bude třeba ukrajinský režisér a občanský aktivista Oleg Sencov. Hlavním tématem letošního ročníku je klimatická změna a její dopad na krajinu a životy lidí.
19. 2. 2020|
Události komentáře

Kdo režíruje ruskou provokaci ohledně roku 1968, ptá se Votápek. Jindrák to odmítl jako „spikleneckou teorii“

Prezident Miloš Zeman odsoudil návrh ruského zákona, který by uznal účastníky okupace z roku 1968 za válečné veterány. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka drží Zeman v otázce roku 1968 kontinuální pozici. Bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek ale varuje, že současná provokace může sloužit k dalším krokům. „Trošku se bojím, co nás čeká ve vztahu k Rusku. Jestli se tady nevytváří nějaký potenciál, který pak může být použit na něco jiného,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.
14. 6. 2019|

Kovy zve do ringu. V sérii videí pomáhá učitelům s osvětou mladých na sítích

Youtuber Kovy, jedna z ikon současné mladé generace, spojil síly s projektem Jeden svět na školách. Jako průvodce pětidílným edukačním seriálem Kovyho mediální ring si pokládá pět otázek, kterými posuzuje důvěryhodnost a účel mediálních sdělení. Kromě toho přibližuje různá témata spojená s médii – například roli médií ve společnosti nebo přesvědčovací techniky reklamy.
28. 1. 2019|