TÉMA

Luděk Munzar

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Podpis Anticharty s úsměvem i zděšením. Před 45 lety někteří umělci stvrdili souhlas s normalizací

Zděšené tváře, údiv, ale i rezignace - tak vypadaly výrazy herců, kteří se přesně před 45 lety sešli v Národním divadle. Na příkaz komunistické strany se zde 28. ledna 1977 konala snad nejviditelnější normalizační propagandistická akce té doby - podepisování takzvané Anticharty. Provolání, které mělo odsoudit Chartu 77 požadující dodržování lidských práv, tehdy podepsaly stovky umělců, kteří tak zároveň stvrdili svůj souhlas s normalizací. Někteří tvrdili, že to pro ně byla jediná cesta, pokud chtěli dál veřejně působit. Až na výjimky málokdo svůj podpis pod Antichartou veřejně odvolal. Originální podpisové archy se navíc nezachovaly.
28. 1. 2022|

Čím si za poslední čtvrtstoletí prošlo Národní divadlo, přibližuje Zemančíková v knize

Kniha Aleny Zemančíkové nazvaná Zpětné zakreslení cesty se pokouší najít odpověď na to, jaké bylo uplynulé čtvrtstoletí v Národním divadle. Připomíná nejenom nejvýraznější inscenace těchto let, ale také velmi zjitřenou atmosféru první scény let devadesátých, kdy se divadlo zásadně proměnilo.
25. 12. 2020|

V Brně uvedou Kunderovu první divadelní hru. Za svolení se u autora přimlouvala i jeho žena

Národní divadlo Brno zveřejnilo své plány na novou sezonu. Hned čtyři hry nabídne v české premiéře, největší událostí činoherní sezony ale zřejmě bude uvedení hry staré skoro šedesát let. Divadlu se podařilo přesvědčit Milana Kunderu, aby dal svolení k nastudování dramatu Majitelé klíčů. To se na českých jevištích objevilo naposledy v roce 1966.
5. 3. 2020|

„Chtěl bych být hezkou vzpomínkou." Herečtí kolegové se rozloučili s Luďkem Munzarem

V Národním divadle se kolegové a přátelé rozloučili s hercem Luďkem Munzarem, který zemřel v sobotu ve věku 85 let. Pietní akt doprovodil také přelet letadel nad budovou zlaté kapličky. Obřad skončil státní hymnou. Pohřeb, už jen za přítomnosti rodiny a nejbližších, se bude konat odpoledne.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 12:15|

Učil slova mluvit. S ním odchází celá herecká generace. Kolegové vzpomínají na Luďka Munzara

Ve věku 85 let v sobotu zemřel herec Luděk Munzar. Na mistra činohry, filmového i televizního herectví nebo rozhlasové tvorby vzpomínají kolegové a představitelé české kultury. „Ještě nedávno jsme společně vzpomínali na jeho sportovní létání nebo závodění v autech po celé Evropě. Myslím, že jsme všichni opět zásadně osiřeli, ale ty vzpomínky nám nikdo nevezme,“ uvedla pro ČT herečka Hana Maciuchová.
26. 1. 2019Aktualizováno26. 1. 2019, 18:43|

Zemřel Luděk Munzar. Herec, který se podílel na zlaté éře českého divadla, dabingu i filmu

V sobotu zemřel ve svém domě v Modřanech herec Luděk Munzar. Bylo mu 85 let. Zprávu potvrdil mluvčí Národního divadla v Praze Tomáš Staněk. Herec zemřel nad ránem po dlouhé těžké nemoci, obklopen svou rodinou, dodal mluvčí. Dlouholetý člen činohry Národního divadla patřil mezi nejvýraznější osobnosti české kultury. Roku 2012 získal cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.
26. 1. 2019Aktualizováno26. 1. 2019, 13:27|