TÉMA

Tryzna

Nesmíme rezignovat na snahu porazit Rusko na Ukrajině, řekl Pavel v Terezíně

Prezident Petr Pavel v neděli při tryzně v Terezíně apeloval na to, aby se nerezignovalo na snahu porazit Rusko na Ukrajině. Motivací by podle něj měla být historická zkušenost. Pavel to uvedl v projevu při pietě, která na terezínském Národním hřbitově uctila oběti nacistické perzekuce. Tryzna se koná u příležitosti 78. výročí konce druhé světové války. Projev prezidenta České republiky zazněl na pietě naposledy v roce 2015 z úst Miloše Zemana.
21. 5. 2023|

Lživá obvinění Ruska vůči Ukrajině se podobají nacistické propagandě, prohlásil Vystrčil

V malé pevnosti Terezín se v neděli konal pietní akt k uctění obětí nacistické perzekuce. Hlavní projev přednesl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Řekl, že lživá obvinění nejvyšších ruských představitelů vůči Ukrajině se čím dál víc podobají nacistické propagandě před osmdesáti lety. Dále se akce účastnil premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Nacisté převezli do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy, podle odhadů zde zemřelo 35 tisíc z nich.
15. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 15:58|

Ve světě si připomínají oběti holocaustu. „Buďte lidmi,“ apeluje přeživší

Nesnášenlivost vůči Židům nezmizela, je naopak opět ve středu naší společnosti. Při vzpomínce na oběti holocaustu to ve čtvrtek prohlásila předsedkyně německého Spolkového sněmu Bärbel Basová. Proti projevům nenávisti se vyslovil i šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok. Společnost k nim musí být ostražitá, zdůraznil. Ve čtvrtek uplynulo 77 let od osvobození koncentračního tábora Osvětim, hlavní smuteční ceremonie se odehrávají v Německu, Izraeli a Polsku.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 15:22|

Mrtví uprchlíci jsou zahanbujícím mementem naší civilizace, řekl Rychetský na tryzně v Terezíně

Stovky lidí v neděli na národním hřbitově v Terezíně uctily oběti nacistické perzekuce. Stalo se tak po roční pauze v odloženém termínu kvůli pandemii koronaviru. Hlavní projev přednesl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Varoval, že se vytrácí humanita a solidarita.
5. 9. 2021Aktualizováno5. 9. 2021, 12:18|
Obrazem

Španělsko vzdalo hold zesnulým a hrdinům. Madridská tryzna uctila oběti pandemie

V Madridu se ve čtvrtek odehrál slavnostní státní ceremoniál, na kterém Španělé vzdali hold obětem nového koronaviru a pracovníkům, kteří během epidemie pracovali v ohrožení života. Příbuzní některých obětí se, společně se zástupci zdravotnického personálu, policie a dalších, připojili ke králi Filipu VI. a královně Letizii, členům vlády, úředníkům Evropské unie a Světové zdravotnické organizace na esplanádě v královském paláci v hlavním městě.
16. 7. 2020|

Lhostejnost je podhoubí totality, varoval Kubera při tryzně v Terezíně

Je nutné se scházet u památných míst, protože lhostejnost je podhoubí, z kterého se rodí totalitní režimy, zdůraznil přeseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) při terezínské tryzně. Na Národním hřbitově v Terezíně se v neděli konala tradiční vzpomínka na oběti nacistické perzekuce. Setkání se každý rok účastní stovky lidí, kromě pamětníků událostí také politici i diplomaté.
19. 5. 2019Aktualizováno19. 5. 2019, 11:42|

Unikátní barevné fotografie z piety za Jana Palacha v Brně. Snímky léta ležely v rodinném archivu

Před 50 lety se konal pohřeb Jana Palacha. Barevné fotografie z brněnské tryzny z roku 1969 nedávno v otcově archivu objevil Jiří Dokoupil z Valchova. Snímky ležely 50 let zapomenuté mezi rodinnými momentkami. Podle historika Moravského zemského muzea je nález barevných fotografií z této akce výjimečný.
25. 1. 2019|