TÉMA

Bauhaus

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Vydatné deště zmírnily sucho, hladina podzemních vod však zůstává pod normálem

Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku, přesto však na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho. Silně pod normálem také zůstávají hladiny podzemních vod. Problémy tak mají hlavně domácnosti závislé na studních. Některé obce se tak už nespoléhají jenom na vodu z podzemních vrtů, ale hledají i jiná řešení.
4. 8. 2023|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Funkcionalistický hotel Avion v Brně je hotový. Otevře se po dvanácti letech

Více než pět let trvající rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna je hotová. Pokoje jsou už vybavené, a hotel je tak připraven na otevření, zatím však chybí personál. Objekt navržený architektem Bohuslavem Fuschem na parcele široké pouhých osm metrů je zavřený od roku 2010, v roce 2016 začaly práce na jeho obnově. Podle majitele hotelu Stanislava Berouska by se Avion měl otevřít v březnu.
24. 1. 2022|

Začala dlouho plánovaná přestavba historických jatek v centru Ostravy. Změní se v galerii

V Ostravě začíná přestavba historické budovy někdejších jatek, která se promění v galerii moderního umění. Stavba za dvě sta šest milionů korun má být hotova do konce příštího roku. Památkově chráněný komplex budov v centru Ostravy chátral už od počátku 90. let.
16. 4. 2020|

Oprava historických jatek začne na jaře. Část objektu se kvůli špatnému stavu postaví znovu

Dlouho očekávaná oprava historické budovy ostravských jatek začne na jaře tohoto roku. Radní města z šesti uchazečů ve veřejné soutěži vybrali vítěznou společnost Zlínstav, která areál opraví za zhruba 200 milionů korun. Rekonstrukci městských jatek bude hradit město Ostrava z vlastního rozpočtu. Společnost areál přestaví podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného.
20. 2. 2020|

Křivky, co se mění v barvy. Oto Sládek fotografuje „poetický minimalismus“

Linie, poetismus a barvy vytvářejí nečekané propojení, které charakterizuje výstavu současného fotografa Oto Sládka Minimální svět v ostravské Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona. Ve stylu současné tvorby nabízí minimalistickou fotografii s příběhem. Navzdory „instagramovému“ obrazu přesahuje hranice, které této formě fotografie přisoudila stejnojmenná sociální síť.
31. 1. 2020|

Bauhaus je fenomén i pro české umění a školy, ukazuje publikace

Nová publikace přibližuje jednu z nejvýznamnějších uměleckých škol moderní doby. Německý Bauhaus loni oslavil sto let od vzniku. Byl hybatelem umění a architektury své doby a zároveň inspirací pro budoucí tvůrce. Kniha Fenomén Bauhaus od tří českých autorů se mimo jiné zabývá vlivem této školy na československé prostředí.
8. 1. 2020|

Proměna ostravských jatek začne na jaře. Polský architekt Konieczny musel kvůli stavu budov projekt změnit

Oprava bývalých městských jatek v centru Ostravy začne příští rok na jaře. Objekt, který bude využívat městská galerie Plato, bude přestavěn podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného. Návrh vzešel z architektonické soutěže, musel být ale pozměněn kvůli destrukci objektu v části takzvaných nových jatek a špatné statice v části starých jatek.
4. 9. 2019|

Recenze: Drážďany oslavují prostory budoucnosti

Drážďanská výstava Zukunftsräume (Prostory budoucnosti) v galerii Albertinum, věnovaná dílu a vlivu umělců Bauhausu, připomíná nejen stoleté výročí této významné školy moderního umění. Soustřeďuje se také na osobnosti Vasilije Kandinského, Pieta Mondriana a El Lisického a klade je do zajímavých souvislostí.
17. 3. 2019|

Umění je (i) řemeslo, upozornila před sto lety škola Bauhaus

Mohla být jen jednou z mnoha uměleckých škol, nastolila ale světový trend, s nímž jsou spojeni architekti jako Mies van der Rohe nebo malíři Vasilij Kandinskij či Paul Klee. Umělecká škola Bauhaus hlásala propojení umění a řemesla a její motto, že forma následuje funkci, ovlivňuje tvůrce i dnes, sto let po jejím založení.
25. 1. 2019|