TÉMA

Pasadena

Perseverance na Marsu nafilmovala raráška a nahrála skřípavé zvuky vlastního pohybu

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil zvuk, který vydává robotický průzkumník Perseverance při jízdě po povrchu Marsu. Je to skřípání, rachocení a bouchání, které by na pozemské standardy bylo znepokojující. Více než šestnáctiminutový zvukový záznam publikovala na svém webu Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadeně, odkud se mise Perseverance řídí.
18. 3. 2021|

„Odvažte se k velkým věcem.“ Padák, který snesl Perseverance, ukrýval tajný vzkaz

Padák, který k povrchu Marsu snesl vozítko Perseverance, ukrýval tajnou zprávu. Zašifrovaný vzkaz „Odvažte se k velkým věcem“ (v originále: „Dare Mighty Things“) vznikl na popud systémového inženýra Iana Clarka.
26. 2. 2021|

„Vzdálená podpora“ v podání NASA: na vzdálenost 18 miliard kilometrů se snaží rozchodit funkce Voyageru 2

Inženýři americké vesmírné agentury NASA se snaží obnovit normální fungování sondy Voyager 2, která už druhým rokem putuje mezihvězdným prostorem. Provoz aparátu zřejmě přerušilo automatické spuštění ochranného softwaru. Na svém webu o tom informovala Laboratoř tryskových pohonů (JPL) NASA, která řídí misi sond Voyager 1 a Voyager 2, vzdalujících se od Sluneční soustavy.
31. 1. 2020|

Sonda Opportunity je na Marsu už patnáct let, od prachové bouře ale mlčí

Robotické vozítko Opportunity amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zahájilo v pátek už šestnáctý rok svého působení na Marsu. Pro vesmírnou agenturu má toto jubileum ale trpkou příchuť, neboť její úspěšný mechanický výzkumník se od celoplanetární prachové bouře už přes půl roku Zemi neozval.
25. 1. 2019|