TÉMA

Podzemí

Teroristům v boji pomáhá síť tunelů. Hamás využívá „metro“ k pašování zbraní i zásob

Teroristé z hnutí Hamás využívají k boji s izraelskou armádou rozsáhlou síť podzemních chodeb, které se často přezdívá „metro“. Zatímco dříve tunely sloužily zejména k pašování zbraní a nafty z Egypta, později je začali používat k útokům na Izrael. Armáda židovského státu jen v roce 2014 zničila řadu chodeb, které směřovaly přes hranici.
1. 11. 2023|

Tiché nebezpečí pod městy. Podzemní klimatická změna ohrožuje jejich domy i obyvatele

Země pod městy se výrazně otepluje. Plochy původně porostlé zelení totiž zakryla výstavba dálnic, silnic a budov. Rostliny, které dopadající sluneční paprsky dokázaly přeměnit a zužitkovat, nahradil beton a asfalt – ten ale tuhle proměnu nedokáže. Díky tomu se spousta sluneční energie hromadí v podobě tepla pod povrchem země a to vede ke vzniku podpovrchových tepelných ostrovů, které představují hned několik rizik.
25. 8. 2023|

Japonsko vybudovalo unikátní síť šachet, mají spolknout povodně

Japonsko se aktivně připravuje na důsledky změn klimatu. Pod náporem přírodních katastrof posiluje infrastrukturu a podniká kroky, aby dokázalo rychle napravit škody. Redaktorka České televize Barbora Šámalová nahlédla do podzemního komplexu u Tokia, který patří k unikátům světové infrastruktury a odvádí povodňovou vodu z obytných oblastí.
9. 10. 2022|

Nástupiště kyjevského metra jsou plná stanů a matrací

Ukrajinské hlavní město Kyjev není v tak katastrofální situaci jako Mariupol nebo Charkov. Přesto je ostřelované od prvního dne války a podle úřadů už tam zahynulo asi šedesát lidí. Mnozí proto většinu času tráví v podzemí. Kyjevské metro je pro některé obyvatele domovem už tři týdny.
19. 3. 2022|

Nákupní centra, galerie i bunkry pro případ války. Helsinky skrývají v podzemí plnohodnotné město

Vše, co nemusí být na povrchu, může být skryté v podzemí. Tímto smělým plánem se řídí hlavní město Finska. Před 40 lety tak začali dělníci pod Helsinkami hloubit tunely, které z ulic částečně odvedly dopravu a shon. V žulovém masivu pod městem se ale skrývá mnohem víc než jen pár chodeb. Finové v něm vykutali parkoviště a nákupní centra, galerii a koncertní sály, pod zemí čistí vodu nebo skladují teplo. Zároveň se připravili na nejhorší, prostory pod povrchem totiž mohou rychle přetvořit na systém podzemních bunkrů, ve kterém by bylo dostatek místa pro všech 550 tisíc obyvatel města.
21. 3. 2021|

Pod závrtem v Moravském krasu jsou nejspíš neznámé prostory. Začal se propadat

Propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, nově zaujal speleology v Moravském krasu. Začal se totiž propadat, což značí, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
13. 3. 2021|

30 let zpět: Hledání StB v jihlavském podzemí

Zbraně nebo přislušníci Státní bezpečnosti (StB) se podle neověřených informací z doby totality mohli před třiceti lety ukrývat v jihlavském podzemí. Komise, která se pod město vypravila, tam ale nic takového nenašla. Podívejte se na dobový materiál z televizního vysílání. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 3. 2020|

Nově objevený kryt pod Znojmem skrývá tajemství. Jeho historii poodhalí i archivy CIA

Znojemské podzemí nabídne návštěvníkům další, v pořadí čtvrtou, adrenalinovou trasu. Povede krytem ze 60. let minulého století. Pracovníci Znojemské Besedy ho objevili loni v létě. K čemu sloužil, zatím zcela jasné není, po historii prostoru proto pátrali i v archivech americké zpravodajské služby.
30. 1. 2020|

V Telči probourali nový vchod do podzemí a plánují prozkoumat i další části labyrintu

V Telči chtějí rozšířit přístupnou část městského podzemí a pod domem dětí v dolní části náměstí našli i nový vchod. Napojení chodeb na tento objekt sice znaly historické nákresy, teď se ho ale podařilo probourat. Ve sklepení má město v plánu vytvořit expozici pro děti.
16. 1. 2020|

Křišťálový sál jako z pohádky. Španělské městečko otevírá svůj podzemní klenot

Ve španělské Andalusii se pro veřejnost otevře unikátní podzemní dutina vyplněná obrovskými čirými krystaly. Nachází se ve starých dolech na okraji městečka Pulpí. Zahájení provozu se plánuje na říjen, už v červenci ale chce přípravný výbor uspořádat několik předběžných prohlídek.
16. 6. 2019|

České jeskyně otevírají sezonu. Lákají na nové lodě, válečnou továrnu nebo videoprojekce

Nové lodě, jeskynní videoprojekce, podzemní válečná továrna i opravené parkoviště. Jedenáct ze čtrnácti jeskyní v Česku je připraveno zahájit v sobotu hlavní sezónu. Oproti loňsku vstupné mírně podraží.
29. 3. 2019|

Ve Španělsku se snaží zachránit batole, které možná spadlo do hlubokého vrtu

Už desátým dnem se na jihu Španělska snaží najít a zachránit dvouletého Julena. Dítě se ztratilo předminulý víkend na rodinném statku. Podle některých indicií se chlapec mohl zřítit do hlubokého vrtu, který zůstal na pozemku nezajištěný. Záchranáři zachytili v šachtě stopy jeho DNA. Po chlapci pátrají  v sedmdesátimetrové hloubce, naprosté tmě a se zásobami kyslíku na půl hodiny.
22. 1. 2019|