TÉMA

Zmizení

Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.
31. 8. 2023|

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Kvůli zmizení skupiny studentů vydalo Mexiko zatykače na desítky vojáků, policistů a členů drogového gangu

Mexická policie zatkla bývalého generálního prokurátora Jesúse Murilla Karama. Podle agentury Reuters čelí obvinění, že bránil spravedlivému vyšetření případu zmizení 43 studentů z roku 2014. V souvislosti s tímto případem byly podle agentury AFP vydány zatykače také na dvacet příslušníků mexické armády, čtyřiačtyřicet policistů a čtrnáct členů drogového gangu Guerreros Unidos.
20. 8. 2022|

V nepálských horách zmizel letoun s 22 lidmi na palubě, pátrání ztěžuje počasí

V nepálských horách zmizelo z radarů letadlo soukromé letecké společnosti s 22 lidmi na palubě. Stroj mířil z města Pokhara, které leží asi 200 kilometrů severozápadně od hlavního města Káthmándú a které je vyhledávanou turistickou destinací, na severozápad do města Jomsom. Pátrání po letadle komplikuje špatné počasí, záchranné týmy ale později vyrazily na místo, kde místní zaznamenali požár, informovala agentura Reuters.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:32|

Portugalsko označilo podezřelého v kauze zmizení Madeleine McCannové z roku 2007

Portugalská prokuratura má podezřelého v případu britské dívky Madeleine McCannové, která jako tříletá zmizela v roce 2007. Jeho jméno nezveřejnila, podle deníku The Guardian nicméně sdělila, že byl identifikován ve spolupráci s německými úřady. Ty už před dvěma lety uvedly, že jako podezřelého vyšetřují tehdy třiačtyřicetiletého Němce.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 20:28|

Policie navrhla obžalovat sociální pracovnici zmizelé šestileté Valerie

Policisté navrhli obžalovat sociální pracovnici, která podle nich zanedbala dohled nad zmizelou šestiletou Valerií. Uvedla to dozorující státní zástupkyně Iva Brücklerová. Po dívce policie bezúspěšně pátrá od roku 2018. Babičku dítěte poslaly soudy na osm let do vězení za týrání a opuštění holčičky, zanedbání výživy a zpronevěru jejích dávek.
17. 2. 2022|

Okolnosti smrti Češky v Británii nejsou podezřelé, uvedl Scotland Yard

Okolnosti smrti české zdravotnice, jejíž tělo bylo o víkendu nalezeno v parku na jihovýchodě Londýna, nejsou podezřelé. S odvoláním na policii to uvedl server Independent. Muž, který byl zadržen v souvislosti se zmizením Češky, byl propuštěn na kauci. Tělo ženy, která byla pohřešovaná dva týdny, našla podle britského tisku v parku Brunswick Park ve čtvrti Camberwell skupina dětí v neděli před polednem.
13. 12. 2021|

Pohřešovanou Češku nalezla londýnská policie mrtvou, potvrdil Kulhánek

Pohřešovaná česká občanka byla v Londýně nalezená mrtvá. Potvrdil to na Twitteru ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) s odvoláním na britskou policii, která vyšetřuje příčinu smrti. Podle mluvčí ministerstva byla rodina pohřešované vyrozuměna.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:19|

Na Kamčatce našli trosky pohřešovaného letounu, na palubě bylo téměř třicet lidí

Ruské úřady oznámily, že na Kamčatce našly trosky letounu An-26, se kterým ztratily spojení. Stroj s bezmála třiceti lidmi na palubě se zřítil několik kilometrů od letiště, kde se chystal přistát. Podle předběžných informací nikdo nepřežil, uvedla agentura Ria Novosti. Letadlo mířilo z regionální metropole Petropavlovsk-Kamčatskij do města Palana na severu kamčatského poloostrova.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:19|

Ve Španělsku se snaží zachránit batole, které možná spadlo do hlubokého vrtu

Už desátým dnem se na jihu Španělska snaží najít a zachránit dvouletého Julena. Dítě se ztratilo předminulý víkend na rodinném statku. Podle některých indicií se chlapec mohl zřítit do hlubokého vrtu, který zůstal na pozemku nezajištěný. Záchranáři zachytili v šachtě stopy jeho DNA. Po chlapci pátrají  v sedmdesátimetrové hloubce, naprosté tmě a se zásobami kyslíku na půl hodiny.
22. 1. 2019|