TÉMA

Uhříněves

V Horních Měcholupech srazil vlak muže, spoje z Prahy na Benešov a jih Čech víc než hodinu nejezdily

V Praze-Horních Měcholupech v pátek odpoledne srazil vlak člověka. Muž je v kritickém stavu. Kvůli nehodě byl na více než hodinu zastavený provoz vlaků mezi Hostivaří a Uhříněvsí na frekventované trati mezi hlavním městem a jihem Čech.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 20:20|

Zájem o vlastní bydlení v Česku prudce klesá, starší byty mají zlevňovat

Zájem o pořízení vlastního bydlení v Česku prudce klesá. Potvrdila to ve středu skupina největších developerů. Příští rok by tak měl poprvé po čtrnácti letech přinést změnu. Ceny nových bytů mají stagnovat, ty starší dokonce zlevní. Propad zájmu o hypotéky potvrdily i statistiky České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.
12. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 10:35|

Od začátku války získalo dočasnou ochranu téměř 260 tisíc uprchlíků. Přicházejí i lékaři

Dočasnou ochranu získalo od začátku války na Ukrajině 259 607 lidí. V neděli jich přibylo 2496, uvedlo ministerstvo vnitra. Celkem 146 143 lidí se ohlásilo cizinecké policii, v neděli nově 1681. Mnoho z válečných uprchlíků také chce v Česku pracovat. Ne vždy je to ale možné bezprostředně. Zvlášť obtížné je začít naplno pracovat pro ukrajinské zdravotníky. Přestože se české zdravotnictví po léta potýká s nedostatkem lidí, uprchlíci nemohou nastoupit okamžitě. I zkušení lékaři z Ukrajiny musí podstoupit mnohaměsíční výcvik pod dohledem českých kolegů, než budou moci začít pracovat samostatně. O opatřeních spojených s uprchlíky z Ukrajiny v pondělí jednal Ústřední krizový štáb.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 20:15|

Za únos pětileté dcery soud uložil matce tři roky vězení

Za únos a zavlečení pětileté dcery z pražské Uhříněvsi do Rakouska uložil pražský městský soud matce dívky opětovně tříletý trest vězení. Ženě stejně jako loni snížil původní trest na polovinu. Odvolací senát se případem zabýval již podruhé, jeho předchozí verdikt zrušil Nejvyšší soud. Synovi a známému ženy, kteří jí s únosem pomáhali, potvrdil dvouleté podmíněné tresty. Verdikt je pravomocný. Všem obžalovaným hrozilo až osm let odnětí svobody.
8. 11. 2021|

Česko uspělo v arbitráži o více než pět miliard kvůli pozemkům v Praze

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo v úterý ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.
2. 11. 2021|

Hasiči po dvou dnech uhasili požár uhříněvské haly. Řeší se možná kontaminace vody

Hasiči po téměř dvou dnech uhasili požár haly v Uhříněvsi. Dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Hala s drogistickým zbožím začala hořet v neděli večer, plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl také kvůli možné kontaminaci vody vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Příčinu požáru, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Odhadovaná škoda je 120 milionů korun.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 21:07|

Hasiči budou dohašovat požár haly v Uhříněvsi asi do večera. Příčinu policie vyšetřuje

Hasiči stále dohašují ohniska požáru, který v neděli odpoledne vypukl v pražské Uhříněvsi. Hořela tam skladovací hala a částečně se zřítila. Příčinu požáru dál zjišťují vyšetřovatelé hasičů i policie. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky se dovnitř haly dostanou až v úterý. Škoda činí odhadem asi 120 milionů korun.
26. 7. 2021|

Při požáru se sklad v pražské Uhříněvsi částečně zřítil

V pražské Uhříněvsi hořela skladovací hala o ploše deset krát třicet metrů. Kvůli většímu počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. K ohni vyjížděli kolem 17:00. Podle policie bylo nutné evakuovat několik desítek lidí ze sousední budovy. Hale se propadla střešní konstrukce i boční stěna. Škoda činí odhadem asi 120 milionů korun.
25. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 20:54|

Pražská Uhříněves zůstává bez starosty. Nové vedení radnice by mohlo být zvoleno až v červnu

Pražská Uhříněves zůstane třetím měsícem bez starosty. Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který pozici starosty zastával, zastupitelstvo v březnu odvolalo a na středečním zasedání znovu nezvolilo, přestože byl jediným kandidátem. Rezignaci poté podala většina členů rady, včetně dvou místostarostů, kteří nyní zastávají starostenské kompetence. O dalším dění v Praze 22 se bude jednat. Noví radní by mohli být zvoleni na zasedání zastupitelů v červnu.
20. 5. 2021|

Zastupitelé Prahy 22 odvolali starostu. Neodpověděl na dotazy opozice

Zastupitelé Prahy 22 na jednání ve středu večer odvolali v tajné volbě starostu Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní) na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS). Opozice podle něj vznesla dotazy týkající se školství, které nebyly zodpovězeny, proto navrhl odvolání, které předem ohlásil. Vedení radnice byly vytýkány i špatně řízené investice. Pro hlasovala těsná většina 13 hlasů, podle Zelenky také dva členové vládnoucí koalice. V Praze 22 vznikla po volbách v roce 2018 koalice STAN a Svobodných s uskupením Praha 22 Naše město, které je složené z TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 10:54|
Události komentáře

Že Pražský okruh dostala Uhříněves, nebylo šťastné, míní Hřib. Je správné, že rozhodovala nižší úroveň, tvrdí Dolínek

Nepravomocné rozhodnutí k dokončení Pražského okruhu je podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) důvodem k menší oslavě. Jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) v té souvislosti zdůraznil, aby se začalo stavět co nejdříve. Optimismus je přitom namístě i podle poslance a místopředsedy ČSSD Petra Dolínka (ČSSD),  který si myslí, že bylo správné rozhodnutí přiřadit rozhodování o této záležitosti úřadu s nižší působností, jako je ten v Uhříněvsi. Hřib se Scheinherrem se naopak domnívají, že měla rozhodovat buď Praha, Středočeský kraj, či ministerstvo. Všichni tři byli hosty pořadu Události, komentáře.
4. 8. 2020|

Muž, který způsobil nehodu na přejezdu v Uhříněvsi, si místo čtyř let odsedí dva roky

Uroš Andelović, jehož kamion se loni srazil s vlakem na přejezdu v pražské Uhříněvsi, dostal za zavinění nehody dva roky vězení. Původně mu přitom soud vyměřil čtyřletý trest. Neplatí ani původní pětiletý zákaz řízení, řekla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci s tím, že verdikt je pravomocný. V době nehody cestovalo ve vlaku zhruba 220 lidí, při nehodě se lehce zranili čtyři.
3. 6. 2020|

Za loňskou srážku kamionu s vlakem v Uhříněvsi poslal soud řidiče do vězení na čtyři roky

Za srážku kamionu s vlakem v Uhříněvsi, která se stala loni v září, potrestal soud řidiče čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Devětašedesátiletému Srbovi Uroši Andelovićovi původně hrozil za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení až osmiletý trest. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé.
12. 3. 2020|

Velké stavební investice státu urychlí zvláštní úřad, říká Dostálová

Nový zvláštní úřad s týmem odborníků urychlí velké stavební investice státu typu dálnic nebo energetické infrastruktury. Počítá s tím připravovaný stavební zákon, uvedla po jednání s největšími státními investory ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V současnosti se podle ní běžně stává, že velkou stavbu celonárodního významu řeší malý stavební úřad, který se s podobně velkým projektem do té doby neměl šanci vůbec setkat.
5. 3. 2020|

Okousaná sušenka z Anglie. Historici zjistili nová fakta o působení Kubiše a Gabčíka

Historici zjistili nové informace o Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi ze skupiny Anthropoid. Dosud znali jen fakta z období od 5. března 1942 do květnového atentátu na Reinharda Heydricha. Co odbojáři, kteří na území protektorátu seskočili na konci prosince 1941, podnikali během ledna a února, nebylo jasné. Nově se to podařilo zjistit badatelům Jaroslavu Čvančarovi a Vlastislavu Janíkovi.
18. 1. 2020|

Řidič kamionu u soudu řekl, že byl při uhříněveské srážce s vlakem v bezvědomí. Dřív ale vypovídal jinak

Řidič kamionu Uroš Andelovič v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 10 vypověděl, že ještě před zářijovou srážkou s vlakem na přejezdu v pražské Uhříněvsi ztratil vědomí. Nemohl proto s nákladním autem prorazit závory a z přejezdu odjet. Osmašedesátiletý Srb čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti a z poškození obecně prospěšného zařízení, za což mu hrozí až osm let vězení. Při nehodě byli čtyři lidé zraněni, škodu státní zástupce vyčíslil zhruba na 63 milionů korun.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 14:17|

Po srážce vlaku s kamionem se u Uhříněvsi vrátil provoz na obě koleje

Vlaky u Uhříněvsi opět jezdí po obou kolejích, přejezd pro auta se otevře v pátek ráno. Potvrdila to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Nela Friebová. Vlaková doprava na úseku byla omezena od pátku, kdy se na přejezdu srazil vlak s kamionem.
12. 9. 2019|

Řidič, který s kamionem zůstal stát na přejezdu, jde do vazby. Hrozí mu osm let

Do vazby zamířil řidič kamionu, který v pátek zastavil na železničním přejezdu v pražské Uhříněvsi, kde do něj narazil osobní vlak. Podle policie hrozí osmašedesátiletému muži až osmileté věžení za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení.
9. 9. 2019|

Obecné ohrožení. Policie obvinila řidiče kamionu, který zůstal stát v Uhříněvsi mezi závorami

Policie obvinila řidiče kamionu, který v pátek zastavil na železničním přejezdu v Uhříněvsi, z obecného ohrožení z nedbalosti a také z poškození obecně prospěšného zařízení. Za to mu hrozí až osm let vězení. Osmašedesátiletý cizinec stál s kamionem několik minut na přejezdu mezi spuštěnými závorami, pak do něj narazil vlak. Podle policejní mluvčí zatím řidič neřekl, proč neprorazil závory a z přejezdu neujel.
7. 9. 2019|

VIDEO: Kamion rozmetaný projíždějícím vlakem natočil náhodný svědek

Na přejezdu v pražské Uhříněvsi se na koridoru do Českých Budějovic srazil vlak s nákladním automobilem. Po střetu vykolejil, osm lidí utrpělo zranění, včetně jednoho dítěte. Vyplývá to z informací mluvčích policie, hasičů a záchranné služby. Podle Drážní inspekce byl přejezd zabezpečený světly a závorami, podle svědků ale zůstal kamion uvězněný mezi závorami několik minut, než došlo ke střetu. Vlaky začaly přes Uhříněves opět jezdit až deset hodin po nehodě, ale zatím jen po jedné koleji a sníženou rychlostí.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 20:30|
Reportéři ČT

Pozemky, které se týkají i dostavby Pražského okruhu, mají za sebou pochybnou restituci

Statek, který zabavili komunisté, kdysi ležel na samotném okraj metropole, dnes patří do lukrativního širšího centra v Praze 10. Když přišly restituce, původní vlastníci už nežili a objevili se dědicové bez příbuzenského vztahu. Na rozsáhlý majetek, na jehož části dnes stojí například i budova rádia Svobodná Evropa, uplatnili nárok na základě závěti. Jenže brzy se objevily pochybnosti, zda úředníci pozemkového úřadu postupovali správně a zda se na restituci neobohacují vlivní lidé z pražské politiky.
22. 1. 2019|