TÉMA

Michelin

Kvalita restaurací na Slovensku se zlepšuje. Otevřený dopis žádá vládu, aby zařídila smlouvu s Michelinem

Stovky lidí vyzývají slovenskou vládu k jednání s vydavateli michelinského gastroprůvodce. Slovensko jako jedna z mála zemí Evropy smlouvu s autory prestižního žebříčku zatím nemá. Český kabinet oznámil pětiletou dohodu před dvěma týdny.
26. 7. 2023|

Státní podpora Michelinu se podle expertů na gastronomii vyplatí. Inspektory chtějí v regionech

Zaplatit firmě Michelin desítky milionů za to, že zahrne české podniky do svého průvodce, se může bohatě vrátit, shodli se v Událostech, komentářích odborník na gastronomii Pavel Maurer a šéf gastrosoutěže Bocuse d'Or Czech Adam Eliáš. Podle Maurera by se měli inspektoři slavného světového průvodce po restauracích podrobněji zaměřit na celou zemi, v minulosti se podle něj soustředili výhradně na Prahu.
22. 7. 2023|

Nejlepší restaurace na světě oznámila, že skončí. Česká stážistka popsala, jaké bylo pracovat v kodaňské Nomě

Kodaňská restaurace Noma, několikrát po sobě vyhlášená jako nejlepší podnik na světě, oznámila, že pro hosty na konci příštího roku zavře. Pak změní celý svůj koncept na takzvanou laboratoř. Krok vyvolal bouřlivé reakce v gastronomickém světě. Bývalá stážistka Kateřina Jakusová pro ČT24 popsala, jaké bylo pracovat pro podnik, kde člověk zaplatí za menu 11 tisíc korun, jen s velkými obtížemi tam lze získat rezervaci a část personálu jídlo připravovala až do loňského října zadarmo. Stačil jim hodnotný „zářez“ do CV, jenž pak otevíral dveře do týmů restaurací celého světa.
28. 1. 2023|

Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace

Dvěma pražským restauracím zůstávají jejich michelinské hvězdy. Místo v prestižním průvodci si udržely podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Žádné další nové hvězdy hlavní město nemá. Do michelinského výběru se dostalo dalších pět restaurací. Jedna hvězda v průvodci značí velice dobrou provozovnu ve své kategorii.
18. 11. 2021|

Michelinský průvodce nepookřál, i během pandemie hodnotil restaurace přísně. Čelí kritice

Kulinářská bible je opět na světě. Michelinský průvodce udělil své prestižní hvězdičky pro uplynulý rok. Ten byl neobvyklý i na talíři. Restaurace měly v důsledku pandemie většinou zavřeno, třetina už se jich možná neotevře a téměř všechny čelí finančním potížím. Průvodce přesto postupoval nemilosrdně a mnohým podnikům ocenění odebral.
20. 1. 2021|

Michelinskou hvězdu obhájily letos dvě pražské restaurace

Jedno z nejprestižnějších světových ocenění pro restauratéry, Michelinskou hvězdu, pro letošní rok obhájily dva pražské podniky: La Degustation Boheme Bourgeoise a Field. Ty zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním, uvádí nejnovější vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).
28. 3. 2019|

Carlos Ghosn rezignoval na funkce v Renaultu, firma zvolila jeho nástupce

Francouzská automobilka Renault potvrdila jmenování nového předsedy správní rady Jeana-Dominiqua Senarda a nového výkonného ředitele Thierryho Bollora. Carlos Ghosn, který tyto funkce zastával a který byl loni v listopadu zatčen v Japonsku kvůli údajným finančním deliktům, dnes v noci na oba tyto posty rezignoval.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 15:10|

Ghosn zůstává ve vazbě. Tokijský soud opět zamítl jeho žádost o propuštění

Tokijský soud podle očekávání v úterý zamítl žádost bývalého předsedy správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna o propuštění na kauci. A to i přesto, že nabídl, že bude nosit elektronický náramek, odevzdá svůj cestovní pas a najme ostrahu, která ho bude sledovat. Je vysoce pravděpodobné, že 64letý Ghosn, který byl loni v listopadu zatčen kvůli údajným finančním deliktům, zůstane ve vazbě až do soudního procesu, píše agentura Reuters.
22. 1. 2019|

Paříž chce integrovat automobilky Renault a Nissan

Delegace francouzské vlády informovala Tokio, že hodlá usilovat o integraci automobilek Renault a Nissan, s největší pravděpodobností do jedné holdingové společnosti. Informoval o tom japonský list Nikkei.
20. 1. 2019|